Wcale nie potrzebujesz jajka do mielonych. Jest alternatywa. Wychodzą pyszne i chrupiące

Co zamiast jajka do mielonych? Okazuje się, że podczas przyrządzania kotletów ten składnik spokojnie możesz zastąpić innym, a potrawa wyjdzie tak samo smaczna. Co dodać? Wyjaśniamy.

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Smakują wybornie i zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i dzieci. Jak je zrobić? Ważnym aspektem jest dodanie składnika sklejającego mięso, dzięki któremu kotlety nie rozpadną się na patelni. Co zamiast jajka do mielonych sprawdzi się najlepiej?

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Co dodać do mielonego, żeby było miękkie? Pamiętaj o jednej rzeczy. Inaczej będą twarde jak podeszwa

Twarde kotlety to zmora początkujących kucharzy. Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka.

  • Zbyt chude mięso sprawi, że kotlety zrobią się suche, a podczas smażenia będą twardnieć. 
  • Za krótki czas wyrabiania masy. 
  • Za długie smażenie. Pamiętaj, by smażyć każdego kotleta około pięciu minut na każdą stronę, bo w innym wypadku mięso będzie twarde. 

Sprawdzonym patentem na to, by rarytasy wyszły miękkie i delikatne w środku, jest użycie bułki namoczonej w mleku. Dzięki temu składnikowi nabiorą odpowiedniej wilgotności i nie staną się twarde.

Co zamiast jajka do mielonych? Wcale go nie potrzebujesz. Oto czym możesz je zastąpić

Dodanie jajka sprawi, że kotlety ładnie się skleją i nie rozpadną podczas smażenia. Czasem jednak może się zdarzyć, że zabraknie ich w naszej kuchni. Na szczęście można zastąpić je innym składnikiem. Co zamiast jajka do mielonych nada się najlepiej?

Mizeria - kultowa letnia sałatka, której nie może zabraknąć przy rodzinnym obiedzie. Zdjęcie ilustracyjne
Mizeria - kultowa letnia sałatka, której nie może zabraknąć przy rodzinnym obiedzie. Zdjęcie ilustracyjne istock / RobsonPL

Alternatywą dla jajka będzie mąka ziemniaczana, która idealnie spoi nawet drobno zmielone mięso. Na kilogram mielonego dodaj dwie łyżki, a kotlety wyjdą idealne. Jeśli nie masz jej pod ręką, możesz użyć siemienia lnianego namoczonego w wodzie. Taki "kisiel" stopniowo dodawaj do masy mięsnej tak, aby uzyskać idealną konsystencję. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: