-
Haps
-
Jak przygotować
- Zawijane szyneczki zrobię na andrzejki. Są hitem wszystkich imienin, a to przez farsz
Zawijane szyneczki zrobię na andrzejki. Są hitem wszystkich imienin, a to przez farsz
Zbliżają się andrzejki, czyli kolejna data, kiedy spotykamy się w większym gronie świętując imieniny bliskich, lub bawiąc się na ostatkowych prywatkach przed początkiem adwentu. Podczas takich spotkań nie może zabraknąć pysznych przekąsek, a jedna z nich robi furorę już od wielu lat. Zawijane szyneczki to pewniaczek imprezowy, który nigdy się nie znudzi.
Są takie przekąski, które idealnie sprawdzają się na każdą imprezę oraz święta. Wśród takich klasyków warto wymienić choćby faszerowane jajka, ślimaczki z ciasta francuskiego i roladki z szynki. Dziś zajmiemy się właśnie zawijanymi szyneczkami, po które z ochotą sięgnie każdy uczestnik andrzejkowego spotkania. Przyda się twaróg, chrzan i słonecznik. Niby nic, a tak pyszne, że głowa mała.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Zawijane szyneczki - najlepsza przekąska na andrzejki i nie tylko
Składniki:
- 15 cienkich, foremnych plastrów szynki,
- 4 łyżki półtłustego lub chudego twarogu,
- 2 łyżki tartego chrzanu,
- 3-4 średnie ogórki kiszone,
- 2 niewielkie ząbki czosnku,
- 3 łyżki prażonego słonecznika,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie posiekany koperek.
Zawijane szyneczki - sposób wykonania:
- Na samym początku zadaj o dobrej jakości wędlinę. Najlepiej wybrać wędlinę w całości i za pomocą krajalnicy pokroić ją na cienkie plastry lub poprosić w sklepie mięsnym o pokrojenie wędliny z jednego kawałka. Nieco gorszym wyborem jest gotowa krojona wędlina, jednak nie jest to zły wybór - warto czytać składy.
- Kiedy masz już dobrej jakości szynkę, połowa sukcesu za tobą. Zajmij się farszem. Zadbaj o twaróg, najlepiej w kostce i zmiel go w maszynce razem z chrzanem na gładki krem. Następnie zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach i odsącz nadmiar soku za pomocą ręcznika papierowego.
- Do miski z nadzieniem dodaj ogórki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz słonecznik chwilę sprażony na suchej patelni. Uważaj jednak, żeby go nie spalić - mieszaj cały czas, aż zacznie się świecić.
- Dodaj sól i pieprz do smaku i opcjonalnie koperek. Dokładnie wymieszaj i nafaszeruj plastry szynki. Zwiń szczelnie i włączeniem do dołu ułóż na półmisku. Dla dodatkowego efektu możesz zalać całość warzywną lub drobiową galaretą.
Jakiej wędliny użyć do przygotowania roladek? Najlepiej sprawdzą się wędliny chude. Zawsze najlepiej sprawdza się polędwica sopocka, szynka konserwowa lub gotowana oraz nieco bardziej wyrazista polędwica łososiowa.