• Link został skopiowany

Obieram, gotuję i dodaję do ciasta. Za ten trik powinni dawać medale i gwiazdki. Krokiety nie pękają

Co zrobić, aby naleśniki na krokiety nie pękały? Dodaj nietypowy, ale często używany w kuchni składnik, a wszystkich zdziwisz. Choć nie jest standardem, sprawi, że ciasto będzie idealnie elastyczne, dzięki czemu naładujesz do środka sporo farszu.
Jak zrobić elastyczne ciasto na krokiety?
Jak zrobić elastyczne ciasto na krokiety? Fot. Pawel Kacperek / iStock

Uwielbiam krokiety. W moim domu przygotowuje się je regularnie już od wielu lat. Jednym z najważniejszych elementów, owszem, jest farsz, jednak to ciasto "skleja" całość, dlatego powinno być cienkie, elastyczne i nie pękać podczas smażenia. Na szczęście wiem, jak to zrobić i dziś też się tego dowiesz. Co będzie potrzebne? Ten składnik może zaskoczyć, bo mocno odbiega od tradycyjnych naleśników.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Co zrobić, aby naleśniki na krokiety nie pękały? Zwróć uwagę na ten dodatek

Wiele osób uważa, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie naleśników. Wystarczy połączyć mleko z mąką, dodać trochę soli, cukru, oleju, jajko i ewentualnie wodę gazowaną, i gotowe. Jeśli jednak chcesz zrobić z nich później krokiety, sprawa może się nieco skomplikować. 

Choć zapewne trudno ci będzie w to uwierzyć, będziesz potrzebować... ziemniaków. Naleśniki wyjdą nieco inne, ale idealnie sprawdzą się na krokiety.

Składniki:

  • pół kg ziemniaków;
  • 3 jajka kurze;
  • 1,5 szklanki mleka
  • szklanka mąki pszennej;
  • łyżka masła;
  • pół łyżeczki soli i pieprz.
Jak zrobić naleśniki tak, jak robiła je babcia?
Jak zrobić naleśniki tak, jak robiła je babcia? fot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić elastyczne ciasto na krokiety? Ziemniaczana wersja zachwyci całą rodzinę

Wszystkie składniki gotowe? Świetnie. Zapewne nie trzeba było nawet iść do sklepu, bo były już wcześniej w domu. Zacznij od ugotowania obranych ziemniaków we wrzącej i osolonej wodzie, jednak nie pomiń jednej kluczowej kwestii. Po gotowaniu na dnie zostaw odrobinę wody. Co dalej?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki rozbij w garnku z dodatkiem masła na jednolite purée. 
  2. Poczekaj, aż purée ostygnie i przełóż je do innego naczynia. Dodaj jajka i dokładnie zamieszaj.
  3. Dołóż mąkę pszenną, mleko, dopraw dolą i pieprzem.
  4. Poczekaj 30 minut i smaż ciasto na patelni z obu stron z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gotowe!
Więcej o: