Aromatyczny pasztet kanapkowy na dłużej. Włóż go do słoików i zawekuj. Tak robi Ewa Wachowicz

Zastanawiasz się, z czego zrobić dobry pasztet? Domowy jest dużo lepszy niż kupny i wcale nie wymaga wyszukanych składników. Jeśli zostały ci warzywa i mięso z rosołu, ten przepis to idealny sposób na ich wykorzystanie. Chwyć za kilka dodatkowych produktów i zaskocz rodzinę pysznym smarowidłem.

Jeśli szukasz przepisu na domowe smarowidło, które zachwyci smakiem i sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, pomysł Ewy Wachowicz może ci się spodobać. Aromatyczny pasztet to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z zupy - pełny smaku i banalnie prosty w wykonaniu. Nie tylko wzbogaci śniadania i kolacje, lecz także pomoże uniknąć marnowania jedzenia. Zawekowany w słoikach długo pozostaje świeży i zawsze jest pod ręką, gdy tylko masz na niego ochotę.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

 Z czego zrobić dobry pasztet domowy? Zostaw resztki z rosołu

Ewa Wachowicz znana jest z przepisów, które każdy z łatwością może powtórzyć w swojej kuchni. Podobnie jest z tym pasztetem - żadnych udziwnień, tylko sprawdzone składniki, które najpewniej już masz pod ręką. Wystarczy kilka chwil i będziesz cieszyć się domowym smarowidłem. Do jego wykonania potrzebujesz:

  • mięso z rosołu,
  • pół marchewki, cebula, por i grzyby z rosołu,
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • łyżka klarowanego masła,
  • pół szklanki rosołu,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.
Kanapka z pasztetem
Kanapka z pasztetem Fot. Victoria Kotlyarchuk / iStock

Prosty przepis na pasztet. Zrób pyszne smarowidło w kilku krokach

Przygotowanie rarytasu rozpocznij od dokładnego oddzielenia mięsa od kości. Rób to starannie - aby pasztet był kremowy, żadna kosteczka nie może się prześlizgnąć. Nie wyrzucaj skóry. To ona nada masie wyjątkową głębię smaku i wzbogaci jej aromat.

  1. Oddzielone mięso z rosołu dokładnie zmiel w maszynce, dodając do niego wątróbkę podsmażoną na maśle oraz skórę.
  2. Do powstałej masy dorzuć zmielone warzywa: marchewkę, cebulę, pora i grzyby.
  3. Wlej trochę rosołu, aby uzyskać odpowiednią, gładką konsystencję.
  4. Pasztet dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, a następnie dokładnie wyrób, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.
  5. Przygotowaną masę przełóż do wyparzonych słoików, lekko ubijając, aby nie zostały puste przestrzenie. Następnie zapiecz je w piekarniku w 100 stopniach, aż pasztet lekko się zetnie.

PORADA! Aby wątróbka była soczysta i delikatna, smaż ją krótko na dobrze rozgrzanym maśle lub oleju. Wystarczy 2-3 minuty z każdej strony, aż zewnętrzna warstwa się zarumieni, a wnętrze pozostanie lekko różowe. W żadnym wypadku jej nie sól. Za wcześnie dodana przyprawa sprawi, że wątróbka stanie się twarda.

Więcej o: