Jeśli szukasz przepisu na domowe smarowidło, które zachwyci smakiem i sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, pomysł Ewy Wachowicz może ci się spodobać. Aromatyczny pasztet to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z zupy - pełny smaku i banalnie prosty w wykonaniu. Nie tylko wzbogaci śniadania i kolacje, lecz także pomoże uniknąć marnowania jedzenia. Zawekowany w słoikach długo pozostaje świeży i zawsze jest pod ręką, gdy tylko masz na niego ochotę.
Ewa Wachowicz znana jest z przepisów, które każdy z łatwością może powtórzyć w swojej kuchni. Podobnie jest z tym pasztetem - żadnych udziwnień, tylko sprawdzone składniki, które najpewniej już masz pod ręką. Wystarczy kilka chwil i będziesz cieszyć się domowym smarowidłem. Do jego wykonania potrzebujesz:
Przygotowanie rarytasu rozpocznij od dokładnego oddzielenia mięsa od kości. Rób to starannie - aby pasztet był kremowy, żadna kosteczka nie może się prześlizgnąć. Nie wyrzucaj skóry. To ona nada masie wyjątkową głębię smaku i wzbogaci jej aromat.
PORADA! Aby wątróbka była soczysta i delikatna, smaż ją krótko na dobrze rozgrzanym maśle lub oleju. Wystarczy 2-3 minuty z każdej strony, aż zewnętrzna warstwa się zarumieni, a wnętrze pozostanie lekko różowe. W żadnym wypadku jej nie sól. Za wcześnie dodana przyprawa sprawi, że wątróbka stanie się twarda.