Nie surowe, nie gotowane. Pierogi mrożę tylko w ten sposób. Nawet po długim czasie zachwycają smakiem

Jeśli organizujesz święta u siebie, dobrze wiesz, ile pracy i czasu na to potrzeba. Dlatego też decydujemy się przygotować niektóre potrawy wcześniej i włożyć je do zamrażalnika. Mało kto jednak wie, jak zrobić to prawidłowo. Podpowiadamy, jak zamrozić pierogi na święta.

Mrożenie potraw przed świętami to świetna praktyka. Dzięki temu możesz rozłożyć w czasie koszty związane z przygotowaniem Wigilii i tuż przed 24 grudnia zająć się potrawami, które muszą być podane na świeżo. Na stole nie może oczywiście zabraknąć pierogów. Żeby ciasto nie posklejało się i nie pękało, trzeba prawidłowo je zamrozić. Wówczas będzie smakować wyśmienicie.

Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie

Surowe czy ugotowane? Ile mogą leżeć pierogi w zamrażarce?

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami zazwyczaj znikają ze stołu w mgnieniu oka. Sympatią cieszy się też ciasto z kaszą i grzybami, soczewicą, suszonymi pomidorami, a nawet farszem z karpia. Niezależnie od tego, co planujesz włożyć do środka, trzeba zadbać o to, żeby danie smakowało jak świeże.

Można mrozić zarówno surowe, jak i ugotowane pierogi. W przypadku pierwszej opcji mogą leżeć w zamrażarce przez trzy miesiące, a w drugiej jedynie cztery tygodnie. Warto przy tym pamiętać, że im dłużej ciasto leży w zamrażalniku, tym będzie mniej smaczne i elastyczne.

Mrożenie pierogów: surowe czy gotowane?
Mrożenie pierogów: surowe czy gotowane? Hanna Bohdan/iStock

Co to jest blanszowanie pierogów? Warto wypróbować przed świętami

Mimo wszystko lepiej więc mrozić surowe pierogi, bo wtedy masz pewność, że smak nadal będzie znakomity. Możesz też, podobnie jak ja, wybrać trzecią opcję, czyli mrożenie ciasta po zblanszowaniu. Technika polega na krótkim gotowaniu pierogów, trwającym około 30 sekund. Oto krótka instrukcja:

  1. Włóż pierogi do lekko osolonej, gotującej się wody. Poczekaj 30 sekund.
  2. Posyp tackę mąką i ułóż na niej pierogi. Nie mogą się stykać.
  3. Zostaw do wystygnięcia.
  4. Wsadź tacę do zamrażarki na trzy godziny.
  5. Wyjmij pierogi, przełóż do woreczków i ponownie włóż do zamrażalnika.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: