Kiedyś jedli biedniejsi, dziś zapomniana. Jak zrobić zapalankę? Nie zapomnij o "tłuścioszkach"

Zapalanka to zupa, którą lata temu raczyli się biedniejsi. Oczywiście wówczas przepis wyglądał nieco inaczej, mięsa było próżno szukać, a jak była słonina, to można było mówić o uczcie. Dziś mamy dla was przepis na zapalankę na bogato. Nie zabraknie warzyw, przypraw i "tłuścioszków". Musisz wybrać, czy wolisz boczek, czy może podgardle.

Zapalanka to jedna z wariacji na temat zupy ziemniaczanej, jednak różni się od klasycznego przepisu tym, że trzeba ją wcześniej "zapalić", czyli porządnie podsmażyć główne składniki. Dawniej podsmażano ziemniaki na słoninie, teraz dodamy jej nieco więcej smaku. Weź "tłuścioszki", tak moja babcia nazywała tłuste kawałki mięsa, najczęściej boczku lub podgardla, a zupa nabierze innego wymiaru i niezwykłego aromatu. Wyjdzie tak pyszna, że na stałe wejdzie to twojego codziennego menu. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Zapalanka - pyszna zupa dawnej biedoty

Składniki:

  • 7 większych ziemniaków, najlepiej o większej zawartości skrobi,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • ok. 300 g słoniny lub boczku, podgardla,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • 1 pełna łyżka mąki i płaska łyżka smalcu,
  • szczypta majeranku,
  • posiekana natka (opcjonalnie).

Zupa zapalanka - sposób wykonania:

  1. Słoninę lub boczek pokrój w kostkę i wytop w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż ziemniaki pokrojone w kostkę praz marchewkę i pietruszkę.
  2. Całość podsmażaj, aż warzywa zaczną się rumienić. Następnie zalej całość wodą lub lekkim bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i sól. Zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Na patelni rozgrzej smalec i dodaj łyżkę mąki. Zacznij szybko mieszać drewnianą łyżką, a kiedy zacznie robić się gęsta masa, dolej chochelkę wywaru. Mieszaj jeszcze chwilę i dodaj całość do zupy.
  4. Gotuj na niewielkim ogniu jeszcze przez 10 minut. Zapalankę podawaj gorącą udekorowaną posiekaną natką, obowiązkowo z kromką świeżego pieczywa.
Więcej o: