Masz dość schabowego? Zrób kotlet po hawajsku. Dorzucasz 2 składniki i masz obiad jak z restauracji

Znudziły ci się już tradycyjne kotlety z piersi kurczaka? Wcale nie musisz wyrzucać ich z menu. Wystarczy kilka dodatków, żeby stworzyć kompletnie inne danie i spróbować nowych smaków. Wypróbuj nasz przepis na kotlet po hawajsku.

Klasyczne obiady mają swój urok i często goszczą w weekend na naszych stołach. Prędzej czy później mogą jednak stać się monotonne. Szukamy wtedy pomysłów, jak je urozmaicić. Wbrew pozorom wcale nie trzeba skomplikowanych zabiegów. Wystarczy dorzucić kilka produktów, żeby ulubiony przysmak zamienił się w zupełnie inne, ale równie pyszne danie. Kotlet po hawajsku - jak go przygotować? Domownicy będą zachwyceni.

Zobacz wideo Ananasowe trójkąty - jak szybko i efektownie pokroić ananasa

Pomysł na szybki i smaczny obiad. Kotlet po hawajsku z ananasem i serem

Gdy mam ochotę zjeść coś bardziej wyszukanego, robię kotlet po hawajsku. Spróbowałam go kiedyś w restauracji nad morzem i przepadłam. Od tamtej pory regularnie gości w moim domu. Wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Oto potrzebne składniki:

  • podwójny filet z kurczaka,
  • 6 plasterków ananasa z puszki,
  • 6 plasterków sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • szklanka bułki tartej,
  • przyprawa do kurczaka, sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

PORADA! Możesz też dołożyć 6 plasterków szynki wieprzowej wędzonej oraz 4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka. Dzięki temu przełamiesz słodki smak ananasa.

Kotlet po hawajsku
Kotlet po hawajsku pexels.com/Luis Quintero

Kotlety z piersi po hawajsku. Te dwa dodatki pasują do nich najlepiej

Do takich kotletów bardzo pasują opiekane ziemniaki oraz surówka z młodej kapusty, marchewki, ananasa i kukurydzy. Ja zawsze serwuję rodzinie właśnie taki zestaw. Jeśli chcesz pójść w moje ślady, oto krótka instrukcja przygotowania mięsa:

  1. Każdy filet podziel na trzy części i lekko rozbij.
  2. Dopraw przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem.
  3. Panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  4. Rozgrzej olej. Usmaż kotlety z jednej strony na złocisty kolor.
  5. Przekręć na drugą stronę. Na zrumienionej części połóż pokrojony w paski ser oraz ananas.
  6. Smaż do zrumienienia i stopienia sera. Bon appétit!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: