Gotowe saszetki oddałam sąsiadce. Sama robię przyprawę do piernika. Zapach roznosi się po osiedlu

To świetny i niezwykle łatwy sposób na dodanie odrobiny pikanterii i smaku do świątecznych wypieków lub napojów. Wcale nie musisz przemierzać sklepów w jej poszukiwaniu, gdyż możesz wykonać ją w zaciszu domowym. Jak zrobić przyprawę do piernika?

Pierniki to klasyka sezonu świątecznego. Aromatyczna mieszanka przypraw, która nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu, jest banalnie prosta do odtworzenia również w domu. Możesz przygotować własną przyprawę korzenną do pierników, dzięki czemu możesz jej użyć do wszystkich ulubionych przepisów. Sprawdzi się do ciast, ciasteczek, lecz także do gorących napojów, po które chętnie sięgamy zimą.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Co wchodzi w skład przyprawy do piernika? Idealny dodatek do każdego świątecznego wypieku

Decydując się na samodzielne przygotowanie własnej przyprawy do piernika, zyskujesz przewagę w postaci dowolnego dobierania składników i ich proporcji. Rekomendujemy użycie:

  • 20 g imbiru,
  • 50 g cynamonu,
  • 7 g ziela angielskiego,
  • 12 g gałki muszkatołowej,
  • 15 g goździków mielonych,
  • 12 g kardamonu.

Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Szybka i łatwa w przygotowaniu

Przygotowanie tej domowej mieszanki przypraw do pierników nie może być prostsze. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki razem i gotowe. Można zrobić to dosłownie w kilka minut. Wcześniej jednak należy odpowiednio przygotować składniki, aby uzyskać pożądaną, sypką konsystencję.

cynamon
cynamon Fot. Wojciech Kardas / Agencja Wyborcza.pl
  1. Zacznij od zmielenia m.in. goździków, ziela angielskiego. W tym celu możesz również użyć moździerza. Sprawdzi się również młynek do mielenia ziaren kawy lub malakser ze nakładką dedykowaną do drobnego mielenia.
  2. W słoiku wymieszaj wybrane przyprawy w odpowiednich proporcjach (najlepiej użyć do tego wagi kuchennej): imbir, cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, goździki i kardamon.
  3. Umieść w szczelnie zamkniętym słoiczku lub naczyniu ceramicznym z pokrywką.

PORADA! Podobnie jak większość przypraw, możesz przechowywać tę mieszankę w spiżarni przez kilka miesięcy. Upewnij się tylko, że jest przechowywana w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku lub szklanym słoiku.

Więcej o: