Racuchy są dobre zawsze, o każdej porze dnia i nocy, jednak w rodzinie mojej i mojego męża były specjalnie smażone w wigilijny poranek. Chociaż do świąt jeszcze szmat czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zdradzić najlepszy na świecie przepis na racuchy drożdżowe. Zdziwisz się, jakie to łatwe.
Cavan-Images /Shutterstock, De Visu /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Są dania, które większość z nas jada przez cały rok, ale niektórym wyjątkowo mocno kojarzą się z konkretnymi wydarzeniami lub świętami. W moim przypadku gołąbki kojarzą się ze Wszystkimi Świętymi, zupa grzybowa z Wielkim Piątkiem, a racuchy z wigilijnym porankiem. Nie wiem, czy to kwestia regionu, ale w moim rodzinnym domu i domu mojego męża właśnie od racuchów drożdżowych zaczynał się ten szczególny dzień. Jednak muszę przyznać, że racuchy babci męża są lepsze, a to chyba tylko i wyłącznie przez prostotę. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to ciepło. Podczas wyrastania ciasta, babcia pilnowała, żeby wszystkie drzwi i okna były zamknięte, bo jak powtarzała "przeciąg to wróg największy".
REKLAMA
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Stary przepis na racuchy drożdżowe. Musisz wypróbować przed Wigilią
Składniki:
500 g mąki pszennej,
40 g świeżych drożdży,
2 jajka,
1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka,
szczypta soli,
2 łyżki cukru,
4 łyżki masła (należy je roztopić),
olej rzepakowy do smażenia.
Pyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe - sposób wykonania:
Zacznij od zrobienia rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem, dodaj dwie łyżki mąki oraz połowę ciepłego mleka. Miskę z rozczynem odłóż w ciepłe miejsce na kwadrans, by rozczyn zaczął pracować.
Do większej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z odrobiną soli. Kiedy rozczyn rośnie, roztop masło i rozbij i roztrzep jajka.
Do miski z mąką wlej spieniony rozczyn, dodaj jajka i zacznij zagniatać. Rób to energicznie, a kiedy ciasto zrobi się już kleiste, dodaj resztę mleka oraz masło. Zagniataj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
Zagniecione ciasto porządnie uklep, by je napowietrzyć. Następnie miskę z ciastem odłóż w ciepłe miejsce na ok. godzinę, by co najmniej podwoiło swoją objętość. Jeśli zajdzie taka potrzeba, wydłuż czas.
Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieć i zacznij smażenie. Na patelni rozgrzej olej, nie musisz go żałować, ale ważne, żeby był bardzo gorący - moc palnika nie musi być silna. Następnie przygotuj szklankę lub miseczkę z zimnym olejem - w nim będziesz zanurzać łyżkę, żeby łatwiej spadało z niej ciasto.
Za pomocą wspomnianej łyżki moczonej w oleju, nakładaj na patelnię porcje ciasta na racuchy i smaż, aż pięknie urosną. Następnie przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Usmażone racuszki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Później oprósz je cukrem pudrem.