Przestrzeganie właściwych manier i zasad etykiety jest nieodłącznym elementem życia na królewskim dworze. Kluczowe znaczenie mają odpowiedni ubiór, uprzejmość, zachowanie dystansu oraz unikanie drażliwych tematów w wypowiedziach publicznych. Brytyjska rodzina królewska słynie z licznych tradycji i reguł, które dla osób spoza monarchii mogą wydawać się nietypowe, a nawet osobliwe. Jedna z takich zasad dotyczy również diety, a konkretniej sposobu spożywania bananów.
Darren McGrady przez wiele lat pełnił rolę osobistego kucharza królowej Elżbiety II, księżnej Diany, księcia Karola oraz książąt Williama i Harry'ego. Po latach pracy, w 2007 roku wydał książkę, którą zatytułował "Jedząc po królewsku". Znajdziemy w niej wiele ciekawostek na temat sposobu, w jaki królowa spożywała m.in. banana. Według niego Elżbieta II robi to z pomocą noża i widelca. Niemożliwe? A jednak.
Ekspert od etykiety, William Hanson, nagrał krótki film, w którym szczegółowo zaprezentował tę technikę. Proces wygląda następująco:
Według byłego szefa kuchni królewskiej Darrena McGrady'ego królowa Elżbieta II miała również inne unikalne kulinarne preferencje. Unikała makaronu, ziemniaków i owoców morza z obawy przed zatruciem pokarmowym, lecz także ciężkostrawnych dań i warzyw spoza sezonu. Stawiała w swojej diecie na lekkie posiłki, takie jak grillowany kurczak czy ryby. W trosce o komfort rozmówców podczas oficjalnych spotkań rezygnowała z jedzenia czosnku i cebuli.