Były królewski szef kuchni pokazał, jak Elżbieta II jadła banana. Używała... widelca i noża

Zwyczaje żywieniowe rodziny królewskiej to jedne z najciekawszych tematów, które od lat są tematem żywych dyskusji. Z nietypowych kulinarnych upodobaniach słynęła również królowa Elżbieta II. Nie każdy wie, że wypracowała dość osobliwy sposób jedzenia bananów.

Przestrzeganie właściwych manier i zasad etykiety jest nieodłącznym elementem życia na królewskim dworze. Kluczowe znaczenie mają odpowiedni ubiór, uprzejmość, zachowanie dystansu oraz unikanie drażliwych tematów w wypowiedziach publicznych. Brytyjska rodzina królewska słynie z licznych tradycji i reguł, które dla osób spoza monarchii mogą wydawać się nietypowe, a nawet osobliwe. Jedna z takich zasad dotyczy również diety, a konkretniej sposobu spożywania bananów.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Królowa Elżbieta II zwykła jeść banany w oryginalny sposób. Potrzebne były...sztućce

Darren McGrady przez wiele lat pełnił rolę osobistego kucharza królowej Elżbiety II, księżnej Diany, księcia Karola oraz książąt Williama i Harry'ego. Po latach pracy, w 2007 roku wydał książkę, którą zatytułował "Jedząc po królewsku". Znajdziemy w niej wiele ciekawostek na temat sposobu, w jaki królowa spożywała m.in. banana. Według niego Elżbieta II robi to z pomocą noża i widelca. Niemożliwe? A jednak.

Ekspert od etykiety, William Hanson, nagrał krótki film, w którym szczegółowo zaprezentował tę technikę. Proces wygląda następująco:

  1. Na początku należy odciąć jedną końcówkę banana, a potem drugą.
  2. Następnie, przytrzymując owoc widelcem i nożem, trzeba naciąć skórkę wzdłuż.
  3. Podważ skórkę widelcem i zdejmij ją z owocu.
  4. Na końcu nadziej niewielki kawałek banana na widelec i w elegancki sposób spożyj.
 

Zaskakujące zwyczaje żywieniowe królowej Elżbiety II. Były kucharz podzielił się mało znanymi szczegółami

Według byłego szefa kuchni królewskiej Darrena McGrady'ego królowa Elżbieta II miała również inne unikalne kulinarne preferencje. Unikała makaronu, ziemniaków i owoców morza z obawy przed zatruciem pokarmowym, lecz także ciężkostrawnych dań i warzyw spoza sezonu. Stawiała w swojej diecie na lekkie posiłki, takie jak grillowany kurczak czy ryby. W trosce o komfort rozmówców podczas oficjalnych spotkań rezygnowała z jedzenia czosnku i cebuli.

Więcej o: