Przepisów na spaghetti jest co niemiara, ale Polacy najczęściej robią klasyczne spaghetti bolognese, czasami stawiają na spaghetti carbonara (i dodają, o zgrozo, śmietanę) lub spaghetti z owocami morza, najczęściej na romantyczną kolację. Te wszystkie przepisy są naprawdę pyszne, ale na pewno nie są szybkie - sam sos bolognese potrzebuje co najmniej dwóch godzin. Dzisiejszy przepis nie tylko jest przepyszny, to jeszcze bardzo szybki. Potrzebujesz jedynie pieprzu podprażonego na suchej patelni i aromatycznego sera pecorino oraz odrobiny soli. Spaghetti cacio e pepe to kuchnia włoska w pigułce - boski smak z niewielu prostych składników. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Składniki:
Gotowy makaron możesz dodatkowo posypać większą ilością sera pecorino lub dodać posiekaną natkę. Jeśli lubisz włoską kuchnię lub po prostu nie masz czasu na długie gotowanie, a obiad trzeba zrobić, ten przepis na pewno się świetnie sprawdzi.