Wlej 2 łyżeczki do gulaszu, a mięso będzie miękkie jak nigdy przedtem. Wprost rozpływa się w ustach

Jak smażyć mięso na gulasz, żeby było miękkie? Dobra potrawa nie wymaga wielu dodatków, ale jest jeden, który przyspieszy proces idealnego zmiękczania mięsa. Dzięki niemu całość zyska bardziej wyrazisty smak, a każdy kęs będzie dosłownie rozpływał się w ustach.

Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, znane również pod nazwą gulyás. Ma bogatą tradycję w Europie Środkowej, szczególnie na Węgrzech. To sycąca potrawa, która rozgrzewa i może zastąpić dwudaniowy obiad. Przyrządza się je i serwuje w kociołku jako jednogarnkową opcję. Głównymi składnikami są mięso, cebula i papryka. Pierwotnie dodawano wołowiny, choć równie często wykorzystuje dziś wieprzowinę.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Co zrobić, żeby mięso w gulaszu było kruche? Połową sukcesu jest zakup dobrego mięsa

Gulasz ma wiele odmian, ale w najprostszej wersji to mięso w sosie własnym z przyprawami. Często wzbogaca się go warzywami dla smaku i wartości odżywczych. Podawany z ziemniakami, makaronem czy ryżem stanowi sycący posiłek. Kluczem do soczystego i miękkiego wyrazu potrawy jest wybór młodego mięsa i przestrzeganie kilku zasad gotowania.

Przed smażeniem, pieczeniem czy duszeniem zamarynujcie mięso, by zyskało lepszy smak i konsystencję. W czym tkwi sekret? W czarnej herbacie. Popularny napój sprawia, że mięso staje się wyjątkowo delikatne. Wystarczy ostudzony napar z dodatkami, jak sól czy miód, by stworzyć idealną marynatę.

Jaką wodą zalać mięso na gulasz?
Jaką wodą zalać mięso na gulasz? Jaką wodą zalać mięso na gulasz? FOT. MARCIN KLABAN / Agencja Wyborcza.pl

Co dodać do gulaszu, żeby był miękki? Nawet niejadki będą się zachwycać

Duszenie mięsa do miękkości może zająć nawet ponad dwie godziny. Należy więc uzbroić się w cierpliwość. Nie każdy jednak wie, że już 2-3 łyżeczki octu jabłkowego dodane po przesmażeniu mięsa znacznie przyspieszą cały proces. Powodów jest kilka. Ocet nie tylko rozbija jego włókna, lecz także sprawia, że staje się kruche, soczyste i bardziej wyraziste w smaku. Co najważniejsze, również czas gotowania ulega skróceniu.

Więcej o: