Jak zrobić udko z kurczaka na patelni? Skup się na marynacie. To w niej skrywa się cały smak
Wcale nie pieczone. Udko z kurczaka robię w ten sposób. Wychodzi soczyste i z chrupiącą skórką
REKLAMA
pabara
Co można zrobić szybkiego i dobrego na obiad? Zapomnij o długim staniu w kuchni. Zamiast tego sięgnij po udka z kurczaka z patelni. Nim się obejrzysz, pyszny i aromatyczny obiad będzie gotowy. Każdy będzie się zajadał.
3
Jak zrobić udko z kurczaka na patelni? Fot. pexels.com / Harry Dona
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, postaw na danie, które robi się szybko, łatwo i bezproblemowo, a do tego zawsze wychodzi pyszne i pełne smaku. Mowa oczywiście o udkach z kurczaka, jednak tym razem, zamiast zapiekać je w piekarniku, odpowiednio dopraw i wrzuć na patelnię. W kilka minut zyskasz genialny obiad z chrupiącą i pełną aromatu skórką oraz miękkim, soczystym środkiem. Wyjdzie palce lizać.
REKLAMA
Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem
Jak zrobić udko z kurczaka na patelni? Sekretem jest marynata
Udka z kurczaka to prosty i szybki pomysł na przepyszny obiad dla każdego. Jednak aby wyszły wyjątkowo aromatyczne i z chrupiącą skórką, konieczna jest odpowiednia marynata. To właśnie dzięki niej mięso zyska wyjątkowego smaku. Jak je przyrządzić? Przygotuj:
4 udka z kurczaka (w ten sam sposób możesz zrobić skrzydełka, podudzie czy udziec),
PORADA! Marynatę możesz zrobić wedle własnych upodobań. Równie dobrze będzie smakować z dodatkiem innych ziół, przypraw i przykładowo miodu oraz ostrej musztardy. Wszystko zależy od tego, co lubisz.
Jak długo dusić udka na patelni? Wystarczy pół godziny
Przygotowanie obiadu z udek kurczaka zacznij od zrobienia marynaty. W tym celu do dużej miski przełóż wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Co dalej?
Do miski przełóż także udka i dokładnie natrzyj je marynatą.
Całość odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, choć najlepiej na godzinę.
Gdy czas minie, wyjmij i odstaw na kwadrans w temperaturze pokojowej.
Usmaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Już tak przyrządzone udka będą pyszne, jednak jeśli zależy ci na wyjątkowo miękkim i soczystym mięsie, zrób jeszcze jedną rzecz.
Do podsmażonych udek wlej bulion i duś przez około 30 minut. Gdyby za bardzo odparował, dodaj odrobinę wody. 5 minut przed końcem dorzuć łyżkę masła. Mięso wyjdzie obłędne w smaku. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.