Wcale nie pieczone. Udko z kurczaka robię w ten sposób. Wychodzi soczyste i z chrupiącą skórką

Co można zrobić szybkiego i dobrego na obiad? Zapomnij o długim staniu w kuchni. Zamiast tego sięgnij po udka z kurczaka z patelni. Nim się obejrzysz, pyszny i aromatyczny obiad będzie gotowy. Każdy będzie się zajadał.

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, postaw na danie, które robi się szybko, łatwo i bezproblemowo, a do tego zawsze wychodzi pyszne i pełne smaku. Mowa oczywiście o udkach z kurczaka, jednak tym razem, zamiast zapiekać je w piekarniku, odpowiednio dopraw i wrzuć na patelnię. W kilka minut zyskasz genialny obiad z chrupiącą i pełną aromatu skórką oraz miękkim, soczystym środkiem. Wyjdzie palce lizać.

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Jak zrobić udko z kurczaka na patelni? Sekretem jest marynata

Udka z kurczaka to prosty i szybki pomysł na przepyszny obiad dla każdego. Jednak aby wyszły wyjątkowo aromatyczne i z chrupiącą skórką, konieczna jest odpowiednia marynata. To właśnie dzięki niej mięso zyska wyjątkowego smaku. Jak je przyrządzić? Przygotuj:

  • 4 udka z kurczaka (w ten sam sposób możesz zrobić skrzydełka, podudzie czy udziec),
  • olej do smażenia,
  • szklanka bulionu
  • łyżka masła.

Składniki na marynatę:

  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka czosnku mielonego,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka keczupu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju.

PORADA! Marynatę możesz zrobić wedle własnych upodobań. Równie dobrze będzie smakować z dodatkiem innych ziół, przypraw i przykładowo miodu oraz ostrej musztardy. Wszystko zależy od tego, co lubisz.

Jak zrobić udko z kurczaka na patelni?
Jak zrobić udko z kurczaka na patelni? Jak zrobić udko z kurczaka na patelni? Fot. pexels.com / Kenny Eliason

Jak długo dusić udka na patelni? Wystarczy pół godziny

Przygotowanie obiadu z udek kurczaka zacznij od zrobienia marynaty. W tym celu do dużej miski przełóż wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Co dalej?

  1. Do miski przełóż także udka i dokładnie natrzyj je marynatą.
  2. Całość odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, choć najlepiej na godzinę.
  3. Gdy czas minie, wyjmij i odstaw na kwadrans w temperaturze pokojowej.
  4. Usmaż z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Już tak przyrządzone udka będą pyszne, jednak jeśli zależy ci na wyjątkowo miękkim i soczystym mięsie, zrób jeszcze jedną rzecz.
  5. Do podsmażonych udek wlej bulion i duś przez około 30 minut. Gdyby za bardzo odparował, dodaj odrobinę wody. 5 minut przed końcem dorzuć łyżkę masła. Mięso wyjdzie obłędne w smaku. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. 

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: