-
Haps
-
Jak przygotować
- Dziwne pierogi z Warmii. Jak zrobić dzyndzałki? Za farsz można dać się pokroić
Dziwne pierogi z Warmii. Jak zrobić dzyndzałki? Za farsz można dać się pokroić
Każdy region naszego kraju może poszczycić się wyjątkowymi przepisami kulinarnymi, które w innych częściach Polski są niemal nieznane. Jeśli więc nie pochodzisz z Warmii, pewnie nie wiesz, czym są dzyndzałki z hreczką. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić te niezwykłe pierożki i od razu uprzedzamy - farsz uzależnia.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami to warmińskie pierogi z farszem z kaszy gryczanej (czyli hreczki), boczku i twarogu, obficie polane skrzeczkami, czyli skwarkami. Przepis na dzyndzałki jest banalny, ale te proste, tanie składniki razem tak świetnie współgrają, że danie śmiało można nazwać pierogowym arcydziełem. Jeśli lubisz pierogi, ale mięsne lub ruskie nie zaskakują cię już niczym, postaw na gryczane dzyndzałki. Już dwa pierożki przegonią głód na cztery wiatry.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Dzyndzałki z hreczką - najlepsze danie z Warmii
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła,
- 1,5 szklanki lekko ostudzonego wrzątku,
- szczypta soli.
Farsz:
- 300 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko,
- 150 g wędzonego boczku,
- 2 średnie cebule,
- 2 jajka na twardo,
- sól, pieprz do smaku.
Okrasa:
- ok. 250 g surowego boczku,
- 1 główka czosnku,
- sól, pieprz, szczypta majeranku.
Warmińskie dzyndzałki z hreczką - sposób wykonania:
- To danie warto zacząć od końca i najpierw przygotować skwarki, a w zasadzie zamarynować boczek. Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z solą, pieprzem i majerankiem. Następnie porządnie natrzyj mięso przyprawami, owiń folią i włóż na kilka godzin do lodówki. Kiedy mięso się zamarynuje, pokrój je w słupki lub kostkę i wytop na patelni, aż uzyskasz rumiane, chrupiące skwarki.
- Teraz czas na farsz. Ugotowaną na sypko kaszę gryczaną przełóż do miski. Wędzony boczek pokrój w kostkę, podobnie jak cebulę. Przygotuj patelnię i wytop na niej boczek. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj całość, aż boczek się zarumieni, a cebula stanie się szklista. Zawartość patelni przełóż do miski z kaszą, dodaj drobno posiekane jajka na twardo, dopraw solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. Dodaj odrobinę soli oraz lekko ostudzony wrzątek i tłuszcz. Zacznij mieszać wszystko drewnianą łyżką, by się nie poparzyć. Następnie zagnieć ciasto, a kiedy będzie już delikatne i elastyczne, przykryj je ściereczką i pozostaw, by odpoczęło.
- Ciasto podziel na części. Każdą z nich możliwe cienko rozwałkuj i szklanką lub kieliszkiem wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Następnie szczelnie zalep pierożki, tworząc ozdobną falbankę.
- Dzyndzałki wrzucaj partiami na lekko osolony wrzątek. Gotuj je przez ok. dwie minuty od wypłynięcia. Podawaj obficie polane skwarkami.