-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić uszka? Dodaj do farszu nietypowy składnik, a smak rzuci cię na kolana
Jak zrobić uszka? Dodaj do farszu nietypowy składnik, a smak rzuci cię na kolana
Jak zrobić najlepsze uszka do świątecznego barszczu? Pewnie co dom, to przepis. Dziś jednak mamy przepis na uszka, który zdradziła mi znajoma sąsiadka. Do farszu z grzybów i cebuli dodaje coś, o czym bym w życiu nie pomyślała. Wychodzą tak pyszne, że barszcz nie jest wcale potrzebny do szczęścia.
Barszcz z uszkami to jedna z obowiązkowych potraw, które muszą znaleźć się na świątecznym stole i większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez niego. Dziś jednak nie będziemy skupiać się na rubinowym, lekko kwaśnym barszczu, a na tapet weźmiemy uszka. Starsza znajoma kiedyś podpowiedziała, że nie robi uszek z samymi grzybami i cebulą. Farsz wzbogaca o...jajko. Ugotowane i zmielone jajko sprawia, ze farsz jest delikatniejszy i bardziej kremowy. Spróbowałam - uszka są tak pyszne, że jemy je prosto z garnka tylko polane masłem.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Najlepszy przepis na uszka. Dodaj do farszu tę rzecz, a padniesz z zachwytu
Składniki:
- 1 większa cebula,
- 50 g suszonych grzybów,
- pieprz, sól do smaku,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 300g mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- 150 ml gorącej wody,
- szczypta soli.
Uszka z grzybami i jajkiem - sposób wykonania:
- Zacznij od namoczenia grzybów. Włóż je do miski, możesz je skruszyć w dłoniach. Następnie zalej je wodą i odstaw na kilka godzin, by wchłonęły płyn.
- Kiedy grzyby się już namoczą, ugotuj je do miękkości. Na wolnym ogniu powinno zająć to mniej więcej ok. 30 minut.
- Ugotowane grzyby pokrój na drobne kawałki lub zmiel w maszynce. Cebulę posiekaj i całość podsmaż na niewielkiej ilości masła. Dodaj szczyptę soli. Gotowy farsz odłóż do ostudzenia.
- Ugotowane na twardo jajka obierz i zmiel w maszynce, podobnie jak wcześniej grzyby. Następnie dodaj do grzybów i cebuli i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami.
- Przygotuj ciasto na uszka. Mąkę wymieszaj z odrobiną soli, dodaj olej i gorącą wodę. Energicznie zagnieć i cienko rozwałkuj.
- Wycinaj kształt uszek i na środku każdego kawałka połóż porcję farszu. Następnie zlep uszka i ugotuj w lekko osolonej wodzie.