Jak zrobić uszka? Dodaj do farszu nietypowy składnik, a smak rzuci cię na kolana

Jak zrobić najlepsze uszka do świątecznego barszczu? Pewnie co dom, to przepis. Dziś jednak mamy przepis na uszka, który zdradziła mi znajoma sąsiadka. Do farszu z grzybów i cebuli dodaje coś, o czym bym w życiu nie pomyślała. Wychodzą tak pyszne, że barszcz nie jest wcale potrzebny do szczęścia.

Barszcz z uszkami to jedna z obowiązkowych potraw, które muszą znaleźć się na świątecznym stole i większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez niego. Dziś jednak nie będziemy skupiać się na rubinowym, lekko kwaśnym barszczu, a na tapet weźmiemy uszka. Starsza znajoma kiedyś podpowiedziała, że nie robi uszek z samymi grzybami i cebulą. Farsz wzbogaca o...jajko. Ugotowane i zmielone jajko sprawia, ze farsz jest delikatniejszy i bardziej kremowy. Spróbowałam - uszka są tak pyszne, że jemy je prosto z garnka tylko polane masłem. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Najlepszy przepis na uszka. Dodaj do farszu tę rzecz, a padniesz z zachwytu

Składniki:

  • 1 większa cebula,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • pieprz, sól do smaku, 
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 300g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 150 ml gorącej wody,
  • szczypta soli.

Uszka z grzybami i jajkiem  - sposób wykonania:

  1. Zacznij od namoczenia grzybów. Włóż je do miski, możesz je skruszyć w dłoniach. Następnie zalej je wodą i odstaw na kilka godzin, by wchłonęły płyn.
  2. Kiedy grzyby się już namoczą, ugotuj je do miękkości. Na wolnym ogniu powinno zająć to mniej więcej ok. 30 minut.
  3. Ugotowane grzyby pokrój na drobne kawałki lub zmiel w maszynce. Cebulę posiekaj i całość podsmaż na niewielkiej ilości masła. Dodaj szczyptę soli. Gotowy farsz odłóż do ostudzenia.
  4. Ugotowane na twardo jajka obierz i zmiel w maszynce, podobnie jak wcześniej grzyby. Następnie dodaj do grzybów i cebuli i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami.
  5. Przygotuj ciasto na uszka. Mąkę wymieszaj z odrobiną soli, dodaj olej i gorącą wodę. Energicznie zagnieć i cienko rozwałkuj.
  6. Wycinaj kształt uszek i na środku każdego kawałka połóż porcję farszu. Następnie zlep uszka i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Więcej o: