• Link został skopiowany

Delikatny pstrąg w boskiej marynacie. W święta wygra z karpiem i śledziem

Pstrąg to zdecydowanie jedna z najpyszniejszych polskich ryb i można go przyrządzić na wiele sposobów. Dziś mamy dla was przepis na pstrąga po baskijsku - ryba wychodzi delikatna i soczysta i jednocześnie wyrazista. To dzięki pysznej marynacie. Musisz wypróbować ten przepis przed świętami.
Pstrąg po baskijsku w ostrej marynacie
gowithstock /Shutterstock

Pstrąg po baskijsku to świetna propozycja na Wigilię, romantyczną kolację przy lampce wina lub jako wystawny obiad, kiedy zjawiają się ważni goście. Przepis jest bardzo prosty a wyjątkowe połączenie delikatnego smaku ryby i wyrazistej marynaty sprawi, że to danie zostanie w pamięci każdego, kto miał przyjemność spróbowania tego sposobu na pstrąga. Nie zapomnij o pietruszce, chili i occie z białego wina. Będzie palce lizać, a goście na pewno poproszą o przepis.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Pstrąg po baskijsku - królewskie danie nie tylko na święta

Składniki:

  • 4 świeże, patroszone pstrągi,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 1 cytryna,
  • 4 papryczki chili,
  • ocet winny,
  • sól i pierz do smaku,
  • mąka,
  • masło do smażenia.

Pstrąg po baskijsku - sposób wykonania:

  1. Przygotuj pstrągi. Umyj je pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wnętrze ryb dokładnie natrzyj octem winnym (około jedna solidna łyżka octu na rybę) solą i pieprzem, do każdego pstrąga włóż ćwierć pęczka natki (uprzednio rozgnieć natkę w rękach, by uwolniła więcej aromatu).
  3. Na patelni rozgrzej sporą ilość masła. Pstrągi opanieruj w mące i smaż na złoty kolor z obu stron.
  4. Usmażone pstrągi zdejmij z patelni i przygotuj marynatę. Drobno posiekaj chili i natkę.
  5. Do patelni z masłem po smażeniu dolej trochę oliwy, dodaj ok. 2-3 łyżek octu winnego, sok z cytryny, posiekana papryczkę i natkę. Chwilę całość podsmaż, następnie ponownie połóż pstrągi na patelni i chwilę duś w ostrej marynacie.

Tak przygotowany pstrąg świetnie smakuje w towarzystwie grzanek lub lekkiej sałaty. Jeśli planujesz w Wigilię podać coś innego niż karpia, podaj pstrąga po baskijsku - długo będziecie wspominać jego nieziemski smak. Jednak jeśli nie chcesz smażyć pstrągów w całości, możesz użyć filetów - wówczas będzie ci dużo łatwiej zajadać potrawę. 

Więcej o: