Pstrąg po baskijsku to świetna propozycja na Wigilię, romantyczną kolację przy lampce wina lub jako wystawny obiad, kiedy zjawiają się ważni goście. Przepis jest bardzo prosty a wyjątkowe połączenie delikatnego smaku ryby i wyrazistej marynaty sprawi, że to danie zostanie w pamięci każdego, kto miał przyjemność spróbowania tego sposobu na pstrąga. Nie zapomnij o pietruszce, chili i occie z białego wina. Będzie palce lizać, a goście na pewno poproszą o przepis.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Pstrąg po baskijsku - królewskie danie nie tylko na święta
Składniki:
- 4 świeże, patroszone pstrągi,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 1 cytryna,
- 4 papryczki chili,
- ocet winny,
- sól i pierz do smaku,
- mąka,
- masło do smażenia.
Pstrąg po baskijsku - sposób wykonania:
- Przygotuj pstrągi. Umyj je pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Wnętrze ryb dokładnie natrzyj octem winnym (około jedna solidna łyżka octu na rybę) solą i pieprzem, do każdego pstrąga włóż ćwierć pęczka natki (uprzednio rozgnieć natkę w rękach, by uwolniła więcej aromatu).
- Na patelni rozgrzej sporą ilość masła. Pstrągi opanieruj w mące i smaż na złoty kolor z obu stron.
- Usmażone pstrągi zdejmij z patelni i przygotuj marynatę. Drobno posiekaj chili i natkę.
- Do patelni z masłem po smażeniu dolej trochę oliwy, dodaj ok. 2-3 łyżek octu winnego, sok z cytryny, posiekana papryczkę i natkę. Chwilę całość podsmaż, następnie ponownie połóż pstrągi na patelni i chwilę duś w ostrej marynacie.
Tak przygotowany pstrąg świetnie smakuje w towarzystwie grzanek lub lekkiej sałaty. Jeśli planujesz w Wigilię podać coś innego niż karpia, podaj pstrąga po baskijsku - długo będziecie wspominać jego nieziemski smak. Jednak jeśli nie chcesz smażyć pstrągów w całości, możesz użyć filetów - wówczas będzie ci dużo łatwiej zajadać potrawę.