Delikatny pstrąg w boskiej marynacie. W święta wygra z karpiem i śledziem

Pstrąg to zdecydowanie jedna z najpyszniejszych polskich ryb i można go przyrządzić na wiele sposobów. Dziś mamy dla was przepis na pstrąga po baskijsku - ryba wychodzi delikatna i soczysta i jednocześnie wyrazista. To dzięki pysznej marynacie. Musisz wypróbować ten przepis przed świętami.

Pstrąg po baskijsku to świetna propozycja na Wigilię, romantyczną kolację przy lampce wina lub jako wystawny obiad, kiedy zjawiają się ważni goście. Przepis jest bardzo prosty a wyjątkowe połączenie delikatnego smaku ryby i wyrazistej marynaty sprawi, że to danie zostanie w pamięci każdego, kto miał przyjemność spróbowania tego sposobu na pstrąga. Nie zapomnij o pietruszce, chili i occie z białego wina. Będzie palce lizać, a goście na pewno poproszą o przepis.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Pstrąg po baskijsku - królewskie danie nie tylko na święta

Składniki:

  • 4 świeże, patroszone pstrągi,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 1 cytryna,
  • 4 papryczki chili,
  • ocet winny,
  • sól i pierz do smaku,
  • mąka,
  • masło do smażenia.

Pstrąg po baskijsku - sposób wykonania:

  1. Przygotuj pstrągi. Umyj je pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wnętrze ryb dokładnie natrzyj octem winnym (około jedna solidna łyżka octu na rybę) solą i pieprzem, do każdego pstrąga włóż ćwierć pęczka natki (uprzednio rozgnieć natkę w rękach, by uwolniła więcej aromatu).
  3. Na patelni rozgrzej sporą ilość masła. Pstrągi opanieruj w mące i smaż na złoty kolor z obu stron.
  4. Usmażone pstrągi zdejmij z patelni i przygotuj marynatę. Drobno posiekaj chili i natkę.
  5. Do patelni z masłem po smażeniu dolej trochę oliwy, dodaj ok. 2-3 łyżek octu winnego, sok z cytryny, posiekana papryczkę i natkę. Chwilę całość podsmaż, następnie ponownie połóż pstrągi na patelni i chwilę duś w ostrej marynacie.

Tak przygotowany pstrąg świetnie smakuje w towarzystwie grzanek lub lekkiej sałaty. Jeśli planujesz w Wigilię podać coś innego niż karpia, podaj pstrąga po baskijsku - długo będziecie wspominać jego nieziemski smak. Jednak jeśli nie chcesz smażyć pstrągów w całości, możesz użyć filetów - wówczas będzie ci dużo łatwiej zajadać potrawę. 

Więcej o: