Jaki chleb jest najlepszy przy odchudzaniu? Syci, dba o serce i pomaga zgubić zbędne kilogramy

Jaki chleb jest najlepszy przy odchudzaniu? To pieczywo nie tylko pomoże zrzucić zbędne kilogramy, lecz także wesprze zdrowie serca oraz trawienie. Chleb żytni jest smaczny, zdrowy i sycący. To prawdziwy hit wśród dietetyków. Co go wyróżnia i dlaczego powinien znaleźć się w codziennej diecie? Podpowiadamy.

Uwielbiam pieczywo i trudno byłoby mi z niego zrezygnować. Próbowałam różnych zamienników, wafli ryżowych, czy tych w typie wasa, ale żaden nie dawał mi uczucia sytości. W końcu odkryłam chleb, który nie tylko świetnie smakuje, lecz także dobrze wpływa na zdrowie. Co więcej, nie stanowi przeszkody w gubieniu zbędnych kilogramów, a wręcz wspiera moją dietę. Brzmi idealnie? Spróbuj wprowadzić żytniaka do codziennej diety, a zapomnisz co to wzdęcia i uczucie przepełnienia po kanapce.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Na co pomaga chleb żytni? Ma tak wiele zalet, że trudno wymienić wszystkie

Czy chleb może wspierać zdrowie i sylwetkę? Tak, jeśli wybierzesz odpowiedni rodzaj. Chleb żytni to prawdziwy diament wśród pieczywa. Dietetycy i eksperci zgodnie polecają go osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jednocześnie dbając o serce i ogólną kondycję organizmu. Sekret tego pieczywa tkwi w zakwasie żytnim i błonniku, które pomagają podczas trawienia, regulują poziom cukru we krwi i obniżają "zły" cholesterol.

Jak informuje portal Medonet.pl, chleb żytni ma niską zawartość tłuszczu – jedynie 3,3 g na 100 g, co czyni go idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Jego błonnik syci na długo i przyczynia się do lepszej pracy układu trawiennego.

Badania wykazały, że w porównaniu do chleba pełnoziarnistego, żytni wydaje się zapewniać lepsze reakcje metaboliczne i mikrobiomowe oraz dłużej utrzymuje sytość

- zdradził prof. Tim Spector, ekspert do spraw żywienia. Dodatkowo zakwas żytni jest bogaty w minerały, takie jak fosfor, żelazo, wapń i selen, które wzmacniają kości i odporność. Co więcej, badania Uniwersytetu Wschodniej Finlandii potwierdzają, że bakterie kwasu mlekowego w nim obecne zwiększają wartość odżywczą pieczywa. Warto jednak pamiętać, że nie każdy chleb żytni oferuje takie same korzyści. Dlatego kupując pieczywo, zawsze sprawdzaj etykiety i wybieraj produkty o prostym, naturalnym składzie.

Chleb żytni
Chleb żytni Chleb żytni domowy, Fot. ligora / iStock

Jak zrobić chleb żytni na zakwasie? To prostsze, niż myślisz

By mieć pewność, że chleb żytni jest naprawdę zdrowy i wolny od zbędnych dodatków, najlepszym rozwiązaniem jest upieczenie go samodzielnie. Nie jest to trudne, a dzięki temu zyskujesz pełną kontrolę nad jego jakością i smakiem. Składniki, których będziesz potrzebować:

  • 300 g mąki żytniej (typ 720 lub wyższy),
  • 150 ml letniej wody,
  • 100 g zakwasu żytniego,
  • łyżeczka soli,
  • opcjonalnie: pestki słonecznika, dyni lub siemię lniane.

PORADA! Zakwas przygotujesz w prosty sposób, łącząc mąkę żytnią z letnią wodą w proporcji 1:1. Odstaw mieszankę w ciepłe miejsce na 5-7 dni i codziennie dokarmiaj świeżą porcją składników, aby pobudzić działanie bakterii kwasu mlekowego. Gotowy zakwas przechowuj w lodówce i wykorzystuj do wypieków chleba.

Uwielbiam, gdy chleb ma chrupiącą skórkę, dlatego wypróbowałam prosty trik, który działa za każdym razem. Przed włożeniem bochenka do piekarnika spryskuję jego wnętrze wodą, co tworzy parę i sprawia, że wierzch jest wypieczony i apetyczny. Czasami dodatkowo ustawiam żaroodporne naczynie z wodą, by utrzymać wilgoć podczas pieczenia. Nie wiesz, jak prawidłowo przygotować ciasto do pieczenia? Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków.

  1. Wymieszaj mąkę, zakwas, sól i wodę do uzyskania gładkiej masy. Możesz dodać ulubione ziarna.
  2. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 7-8 godzin.
  3. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut, po czym obniż temperaturę do 200 stopni i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30-40 minut.
  4. Kiedy chleb będzie gotowy, wyjmij go z formy i ostudź na kratce.
Więcej o: