Pierogi ruskie bez sera? Wszyscy się zajadali i nikt nie zauważył różnicy. Sekret tkwi w tym składniku

Ruskie bez sera? Brzmi jak kulinarne szaleństwo, jednak pewien składnik potrafi doskonale naśladować jego smak. Sama zrobiłam takie pierogi na ostatnie święta i wszyscy byli zachwyceni, nie mając pojęcia o zamianie. Zaciekawiłam? Sprawdź, jak zrobić pyszny farsz do pierogów bez użycia nabiału.

Miałam kiedyś etap, kiedy całkowicie zrezygnowałam z jedzenia mięsa i wszelkich produktów odzwierzęcych. Traf chciał, że przypadło to akurat na czas świąt, więc w kuchni zaczęło się prawdziwe eksperymentowanie. Zaczęłam przerabiać tradycyjne przepisy na wersje roślinne. W kilku przypadkach skończyło się to kompletną porażką, jednak pierogi z tofu okazały się strzałem w dziesiątkę. Choć od tamtego momentu minęło już trochę czasu i przestałam być weganką, ruskie z tofu na zawsze zagościły w moim zeszycie z przepisami. Daj się skusić i spróbuj zrobić je na obiad, a przekonasz się, jakie są pyszne.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Jak zrobić dobry farsz do pierogów ruskich? Nadzienie bez sera podbije twoje serce

Tofu to świetny zamiennik twarogu – jest lekkie, bogate w białko i idealnie komponuje się z ziemniakami w farszu do pierogów. Dzięki niemu można urozmaicić dietę, spróbować czegoś nowego, a przy okazji odciążyć żołądek. Jeśli chcesz się przekonać, jak smakują oszukane ruskie, zakasaj rękawy, przygotuj stolnicę i złap za kilka produktów.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
  • 400 g tofu naturalnego,
  • 2 spore cebule,
  • wyciśnięty sok z ćwiartki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.
Pierogi, fot. Archiwum prywatne
Pierogi, fot. Archiwum prywatne Pierogi, fot. Archiwum prywatne

Jak ugotować pierogi? Krok po kroku przyrządzisz pyszne danie

Robienie tych pierogów wcale nie różni się od tradycyjnego przepisuciasto jest takie samo jak w klasycznej wersji, a farsz przygotujesz w kilka chwil. Wszystko sprowadza się do połączenia składników i porządnego lepienia.

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, wodę i sól. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw na 15 minut, by odpoczęło.
  2. W tym czasie przygotuj farsz. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a tofu pokrój w plastry, rozduś widelcem i skrop sokiem z cytryny. Na patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulę i dodaj do miski z ziemniakami oraz tofu. Dopraw solą, solidną dawką pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki szklanką, nałóż farsz i ulep pierogi ulubioną metodą.
  4. Gotowe pierogi wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 2-3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

PORADA! Jeśli tak jak ja nie potrafisz robić falbanek, użyj widelca do zlepienia brzegów. Wystarczy docisnąć ząbki do krawędzi pieroga. Farsz nie wydostanie się podczas gotowania, a pierogi będą wyglądały estetycznie.

Więcej o: