Miałam kiedyś etap, kiedy całkowicie zrezygnowałam z jedzenia mięsa i wszelkich produktów odzwierzęcych. Traf chciał, że przypadło to akurat na czas świąt, więc w kuchni zaczęło się prawdziwe eksperymentowanie. Zaczęłam przerabiać tradycyjne przepisy na wersje roślinne. W kilku przypadkach skończyło się to kompletną porażką, jednak pierogi z tofu okazały się strzałem w dziesiątkę. Choć od tamtego momentu minęło już trochę czasu i przestałam być weganką, ruskie z tofu na zawsze zagościły w moim zeszycie z przepisami. Daj się skusić i spróbuj zrobić je na obiad, a przekonasz się, jakie są pyszne.
Tofu to świetny zamiennik twarogu – jest lekkie, bogate w białko i idealnie komponuje się z ziemniakami w farszu do pierogów. Dzięki niemu można urozmaicić dietę, spróbować czegoś nowego, a przy okazji odciążyć żołądek. Jeśli chcesz się przekonać, jak smakują oszukane ruskie, zakasaj rękawy, przygotuj stolnicę i złap za kilka produktów.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Robienie tych pierogów wcale nie różni się od tradycyjnego przepisu – ciasto jest takie samo jak w klasycznej wersji, a farsz przygotujesz w kilka chwil. Wszystko sprowadza się do połączenia składników i porządnego lepienia.
PORADA! Jeśli tak jak ja nie potrafisz robić falbanek, użyj widelca do zlepienia brzegów. Wystarczy docisnąć ząbki do krawędzi pieroga. Farsz nie wydostanie się podczas gotowania, a pierogi będą wyglądały estetycznie.