Trudno czasem powiedzieć, jak coś staje się viralem. Ten przepis na sałatkę w gruncie rzeczy nie jest niczym przełomowym, jednak jego prostota, idealne połączenie składników i wytrzymałość sprawiły, że na TikToku poniósł się lotem błyskawicy. Recepturą podzieliła się Violet Witchel, która prowadzi profil violet.cooks. Filmik, na którym pokazuje, jak przygotować sałatkę z awokado, ciecierzycą i warzywami, zapisało na później ponad 300 tysięcy osób. Pod wideo rozpętała się też ożywiona dyskusja, jest tam ponad 1700 komentarzy.
Ciągle ją robię. Dodaję też czarną fasolę, kukurydzę i pomidory. Nie mam dość.
Właśnie spróbowałam. Przepyszne!
Niesamowite. Zrobiłam sama i nie mogłam uwierzyć, jak dobrze mi wyszła
- czytamy.
Jak zatem zrobić sałatkę śródziemnomorską, która podbiła serca internautów i przy której nasza jarzynowa wydaje się ubogą krewną (kontrowersyjna teza, wiem)? Poniżej lista niezbędnych składników i sposób przygotowania krok po roku.
Składniki:
Opcjonalnie do sałatki można dodać też: fetę, oliwki (najlepiej kalamata), czarną fasolę, kukurydzę i pomidory, a pietruszkę zastąpić kolendrą.
Sposób przygotowania:
Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego naczynia. Dorzucamy do nich posiekaną cebulę oraz pokrojone, również w kostkę, papryki. Tak samo kroimy awokado. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, a potem odsączoną z zalewy ciecierzycę. Doprawiamy oliwą, octem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić na nich smak ziół.
Sałatka wytrzyma w lodówce nawet tydzień. Można przepakować ją do mniejszych pudełek i zjadać np. jako porcję lunchową. W komentarzach pojawiły się sugestie, aby awokado dodawać do sałatki dopiero w dniu, w którym zamierzamy ją zjeść. Dzięki temu nie zbrązowieje. Taka sałatka może być też świetnym urozmaiceniem świątecznego stołu, na którym non stop lądują jarzynowa i sałatka z tuńczykiem. Być może goście najpierw spojrzą na nią sceptycznie, ale już po pierwszym widelcu zrozumieją, że obawy były bezpodstawne.