Tą sałatką zachwycało się pół internetu. Jarzynowa przy niej jest jak uboga krewna

By zrobić sałatkę, która oczaruje gości, wcale nie trzeba przekopywać sklepu w poszukiwaniu wykwintnych, niecodziennych składników. Wystarczy kilka naprawdę podstawowych produktów, trochę krojenia i sałatka z awokado, ciecierzycą i warzywami gotowa. Przepis szybko stał się viralem, a sałatkę śródziemnomorską, która wytrzyma nawet tydzień, pokochały tysiące użytkowników mediów społecznościowych.

Trudno czasem powiedzieć, jak coś staje się viralem. Ten przepis na sałatkę w gruncie rzeczy nie jest niczym przełomowym, jednak jego prostota, idealne połączenie składników i wytrzymałość sprawiły, że na TikToku poniósł się lotem błyskawicy. Recepturą podzieliła się Violet Witchel, która prowadzi profil violet.cooks. Filmik, na którym pokazuje, jak przygotować sałatkę z awokado, ciecierzycą i warzywami, zapisało na później ponad 300 tysięcy osób. Pod wideo rozpętała się też ożywiona dyskusja, jest tam ponad 1700 komentarzy.

Ciągle ją robię. Dodaję też czarną fasolę, kukurydzę i pomidory. Nie mam dość.
Właśnie spróbowałam. Przepyszne!
Niesamowite. Zrobiłam sama i nie mogłam uwierzyć, jak dobrze mi wyszła

- czytamy. 

Jak zatem zrobić sałatkę śródziemnomorską, która podbiła serca internautów i przy której nasza jarzynowa wydaje się ubogą krewną (kontrowersyjna teza, wiem)? Poniżej lista niezbędnych składników i sposób przygotowania krok po roku. 

Sałatka z awokado, ciecierzycą i warzywami. Wytrzyma nawet tydzień

Składniki:

  • 2 duże ogórki szklarniowe,
  • 3 papryki, mogą być w różnych kolorach,
  • czerwona cebula,
  • 2 awokado,
  • 2 puszki ciecierzycy,
  • natka pietruszki,
  • pół szklanki oliwy,
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego,
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn,
  • łyżka oregano,
  • łyżka kuminu,
  • łyżka soli.

Opcjonalnie do sałatki można dodać też: fetę, oliwki (najlepiej kalamata), czarną fasolę, kukurydzę i pomidory, a pietruszkę zastąpić kolendrą.

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Sposób przygotowania:

Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego naczynia. Dorzucamy do nich posiekaną cebulę oraz pokrojone, również w kostkę, papryki. Tak samo kroimy awokado. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, a potem odsączoną z zalewy ciecierzycę. Doprawiamy oliwą, octem, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić na nich smak ziół. 

Sałatka wytrzyma w lodówce nawet tydzień. Można przepakować ją do mniejszych pudełek i zjadać np. jako porcję lunchową. W komentarzach pojawiły się sugestie, aby awokado dodawać do sałatki dopiero w dniu, w którym zamierzamy ją zjeść. Dzięki temu nie zbrązowieje. Taka sałatka może być też świetnym urozmaiceniem świątecznego stołu, na którym non stop lądują jarzynowa i sałatka z tuńczykiem. Być może goście najpierw spojrzą na nią sceptycznie, ale już po pierwszym widelcu zrozumieją, że obawy były bezpodstawne.

Więcej o: