-
Haps
-
Jak przygotować
- Idealna przekąska w cudowniej panierce. Już nie zamówisz nuggetsów w barze
Idealna przekąska w cudowniej panierce. Już nie zamówisz nuggetsów w barze
Jak zrobić nuggetsy w domu? To idealna przekąska na każdą okazję i niekoniecznie tylko dla najmłodszych. Przepis jest banalny, ale wcale nie mięso jest najlepsze. Kiedy spróbujesz panierki, na pewno stwierdzisz, że to mistrzostwo świata.
Nuggetsy z kurczaka kochają szczególnie dzieci, ale nie brakuje także dorosłych entuzjastów drobiowych kąsków. Na każdej imprezie znikają jako pierwsze ze stołów i zajadamy się nimi na różne sposoby. Na ciepło, na zimno, z sosami i bez sosów. Jedno jest pewne - nuggetsy rządzą i trudno o lepszą przystawkę. Dziś mamy przepis idealny na każdą imprezę i do ulubionego serialu - domowe nuggesty z parmezanem. Jak się za nie zabrać? Nic prostszego - wyjmij robot kuchenny z szafki i bierz się do pracy.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Przepis na nuggetsy lepsze niż z baru. Przyda się ser
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 4-5 łyżek drobno startego parmezanu,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- mąka ziemniaczana,
- sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone oregano, szczypta ostrej papryczki,
- olej do smażenia.
Domowe nuggetsy z parmezanem - sposób wykonania:
- Mięso z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i oczyść z błonek. Włóż do robota i rozdrobnij. Kurczak nie musi być bardzo drobny. Możesz zostawić mniejsze kawałki, by struktura była lepsza.
- Dodaj cztery łyżki startego parmezanu oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą i dość gęstą masę. Możesz odłożyć ją na chwilę do lodówki.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj kawałki masy mięsnej i formuj z nich okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki. Nie muszą mieć perfekcyjnego kształtu.
- Roztrzep jajko, dodaj odrobinę soli. Na jeden z talerzy wsyp trochę mąki ziemniaczanej, na drugi - bułkę tartą wymieszaną z łyżką parmezanu.
- Nuggetsy obtaczaj najpierw w mące ziemniaczanej, następnie w jajku, a potem w bułce tartej. Smaż na głębokim oleju, aż panierka apetycznie się zezłoci.