To coś pomiędzy dżemem, przyprawą i galaretką. Z czego zrobić chutney? Gruszkowa wersja jest zdecydowanie moją ulubioną. Odkryłam ją w zeszłym roku, a w tym już wiedziałam, że będę musiała przygotować podwójną porcję. Każdy z rodziny zarezerwował sobie słoiczek dla siebie.
Chutney to pikantna przyprawa przygotowywana z wolno gotowanych owoców lub warzyw, octu i rozmaitych dodatków. Idealnie sprawdzi się więc, aby uzupełnić inne dania. Tajemnicza nazwa przywędrowała do nas z kuchni indyjskiej. Moją ulubioną odsłoną jest wersja na bazie grubo siekanych gruszek, które świetnie komponują się z wędlinami i serami.
REKLAMA
Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu
Co można zrobić z dużą ilością gruszek? Po chutney gruszkowy sięgnie las rąk
Chutney z gruszek będzie świetnym urozmaiceniem wśród twoich zapasów przetworów. Ten "wytrawny dżem" uzupełni jesienne i zimowe dania o soczystą słodycz owoców. Wyczuwalny będzie również smak skarmelizowanej cebuli i imbiru oraz nienachalny, lecz przyjemny korzenny aromat.
12 gruszek,
2 ząbki czosnku,
3 czerwone cebule,
250 g miodu,
250 ml octu jabłkowego,
Kawałek korzenia imbiru,
1,5 łyżeczki soli,
łyżeczka pieprzu,
laska cynamonu,
100 g rodzynek.
Przetwory na jesień i zimę. W tym roku zaopatrz się w wytrawny chutney o gruszkowym smaku
Z przygotowanej ilości składników przygotujesz ok. 4-6 słoików o pojemności 300-400 ml. Całość zajmie ci od 50 do 60 minut.
Obierz gruszki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój oczyszczony miąższ w kostkę. Zdejmij łupiny z cebuli i drobno ją posiekaj. Obierz korzeń imbiru i zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Przeciśnij czosnek przez praskę.
W dużym garnku wlej ocet jabłkowy i dodaj miód. Wrzuć do tego posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, starty imbir i laskę cynamonu.
Powoli podgrzewaj, cały czas mieszając, aż miód całkowicie się rozpuści, a baza zacznie się delikatnie gotować. Kiedy aromatyczna baza zacznie wrzeć, wrzuć do garnka pokrojone gruszki. Zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż owoce zmiękną, rozpadną się, a płyn zgęstnieje, tworząc syrop.
Pod koniec gotowania dodaj rodzynki, wymieszaj i dopraw całość solą oraz pieprzem. Pozostaw jeszcze chwilę na ogniu, aby smaki się połączyły.
Gorący chutney przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków, pozostawiając około 1 cm pustej przestrzeni pod wieczkiem. Przetrzyj krawędzie, mocno zakręć i odstaw do góry dnem. Możesz opatulić je grubym ręcznikiem, aby stygły powoli i utworzyła się próżnia, która zabezpieczy chutney przed psuciem. Po ostygnięciu odwróć słoiki i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu, np. w spiżarni.