Nie zwykła zupa, a eliksir zdrowia. Ten przepis to sekret zdrowej skóry i dobrej kondycji stawów

Kiedyś podczas rodzinnego obiadu babcia opowiadała o "leczniczym rosole", który dawniej gotowano na różne dolegliwości. Pamiętam, jak wspominała, że sekretem jego mocy są składniki, które dodają mu wyjątkowych właściwości. Postanowiłam poszukać przepisu, by sprawdzić, co sprawia, że jest tak nazywany.

W mojej rodzinie przez długi czas krążyły historie o bulionie, który jest niezwykle zdrowy. Postanowiłam go znaleźć. Okazało się, że mowa była o rosole kolagenowym. Jak podaje serwis Healthline, taka zupa gotowana na kościach i chrząstkach jest nie tylko doskonałym źródłem kolagenu, lecz także pomaga w pracy stawów, poprawia kondycję skóry i zdrowie jelit. Food Matters wskazuje też, że rosół tego typu dostarcza aminokwasów i minerałów, które odżywiają organizm i wspierają regenerację. To tradycyjne danie powraca do łask nie tylko jako element zdrowej diety, lecz także jako prosty sposób na wzmocnienie odporności.

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Co dodać do rosołu, żeby był smaczny? Kilka składników zmienia wszystko

Podstawą powinny być świeże kości i chrząstki, które są źródłem kolagenu. Dobrze jest również dodać warzywa, takie jak marchew, seler, por i cebula, które wzbogacą aromat. Sekretem babci zawsze był dodatek odrobiny octu jabłkowego oraz odrobina imbiru lub kurkumy.

Składniki:

  • 1 kg kości (wołowych, cielęcych lub drobiowych),
  • 500 g kurzych łapek,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • białą część pora,
  • cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • łyżka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3-4 litry wody.

Jak zrobić bulion kolagenowy? Sekret tkwi w czasie

Przygotowanie tego rosołu wymaga przede wszystkim cierpliwości i dbałości o detale. Kluczowym elementem jest długie gotowanie, które pozwala na uwolnienie wszystkich wartości odżywczych z kości. Ważne jest również odpowiednie przygotowanie składników, które wpływa na klarowność i smak bulionu.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść kurze łapki, usuwając pazurki i dokładnie je opłucz. Kości przemyj pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej podpiec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut, by jeszcze bardziej wydobyć smak.
  2. W dużym garnku umieść kości i łapki, zalej zimną wodą i dodaj łyżkę octu jabłkowego. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż woda zacznie się gotować. Gdy na powierzchni wody pojawią się szumowiny, zbierz je łyżką, aby rosół był klarowny.
  3. Teraz jest czas na dodanie pokrojonych warzyw. Marchew, pietruszkę, seler, por i cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, cebulę opal nad ogniem. Wrzuć również liście laurowe, ziele angielskie oraz kawałek imbiru.
  4. Gotuj zupę na bardzo małym ogniu przez 6-8 godzin. Ważne, aby bulion tylko delikatnie "pyrkał". Dopraw rosół solą i pieprzem do smaku.
  5. Po ugotowaniu przecedź bulion przez sito, aby pozbyć się kości, łapek i warzyw. Gotowy rosół przelej do wyparzonych słoików lub podawaj od razu na ciepło. Przed podaniem wsyp posiekaną natkę pietruszki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: