Indyk w kremowym sosie. Mąż użył sera, którego nigdy nie dodawałam do mięs. Wyszło przepysznie

Indyk to mięso, które nie jest tak popularne jak kurczak, ale dużo zdrowsze i właśnie dlatego często przyrządzamy je z mężem na obiady lub kolacje. Ostatnio zrobiliśmy indyka, o którym do dziś nie mogę przestać myśleć. Mięso było soczyste i delikatne, ale sos wygrał wszystko. Podstawą były jogurt i ser, który zawsze kojarzył mi się z ciastami. Musiałam się pilnować, żeby nie wylizać patelni.

Przepis na indyka w tym sosie w zasadzie wymyślił mój mąż, który uwielbia improwizować w kuchni i muszę przyznać, że świetnie mu to wychodzi. Po prostu kupił mięso, cebulę, por oraz jogurt i serek mascarpone i zabrał się do pracy. Przyznaję, że na początku zdziwiłam się, że chce użyć mascarpone do indyka, ale efekt okazał się fantastyczny. Mięso było delikatne i soczyste, a sos kremowy i jednocześnie wyrazisty za sprawą przypraw i odrobiny koncentratu pomidorowego. Jeśli lubisz szybkie i naprawdę pyszne przepisy, koniecznie wypróbuj tego indyka w sosie z mascarpone.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Delikatny indyk w sosie z mascarpone. Obiad w 20 minut

Składniki:

  • 3 większe polędwiczki z indyka, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • biała część niewielkiego pora, 
  • 5 niewielkich ogórków kiszonych, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego, 
  • 2 łyżki sera mascarpone, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • sól, pieprz, ziołowa przyprawa do drobiu.

Indyk w sosie z mascarpone - sposób wykonania:

  1. Mięso z indyka pokrój w średnią kostkę i usuń błonki. Następnie przełóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i przyprawy. Wymieszaj i odstaw. 
  2. Cebulę posiekaj w piórka, podobnie posiekaj por, a ogórki w półplastry. Czosnek możesz albo zmielić w prasce, albo także drobno posiekać. 
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i porządnie obsmaż mięso, by się zamknęło. Następnie zdejmij je z patelni. 
  4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i por. Kiedy zaczną się szklić, dodaj czosnek i indyka. Dołóż jogurt, mascarpone i koncentrat oraz ogórki. Możesz wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków, by dodać potrawie przyjemnej kwasowości. 
  5. Całość duś na średniej mocy palnika przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.

Z czym podawać takiego indyczka? Mój mąż po prostu nałożył porcję na tortillę, złożył i zapiekł w elektrycznym grillu. Ja postawiłam na wersję bardziej obiadową i zjadłam go z makaronem orzo. Jednak świetnie będzie smakował także z innym makaronem, na przykład ze świderkami lub rurkami, lub z ryżem. 

Więcej o: