Przepis na indyka w tym sosie w zasadzie wymyślił mój mąż, który uwielbia improwizować w kuchni i muszę przyznać, że świetnie mu to wychodzi. Po prostu kupił mięso, cebulę, por oraz jogurt i serek mascarpone i zabrał się do pracy. Przyznaję, że na początku zdziwiłam się, że chce użyć mascarpone do indyka, ale efekt okazał się fantastyczny. Mięso było delikatne i soczyste, a sos kremowy i jednocześnie wyrazisty za sprawą przypraw i odrobiny koncentratu pomidorowego. Jeśli lubisz szybkie i naprawdę pyszne przepisy, koniecznie wypróbuj tego indyka w sosie z mascarpone.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Delikatny indyk w sosie z mascarpone. Obiad w 20 minut
Składniki:
- 3 większe polędwiczki z indyka,
- 1 czerwona cebula,
- biała część niewielkiego pora,
- 5 niewielkich ogórków kiszonych,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 2 łyżki sera mascarpone,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, ziołowa przyprawa do drobiu.
Indyk w sosie z mascarpone - sposób wykonania:
- Mięso z indyka pokrój w średnią kostkę i usuń błonki. Następnie przełóż do miski, dodaj łyżkę oliwy i przyprawy. Wymieszaj i odstaw.
- Cebulę posiekaj w piórka, podobnie posiekaj por, a ogórki w półplastry. Czosnek możesz albo zmielić w prasce, albo także drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i porządnie obsmaż mięso, by się zamknęło. Następnie zdejmij je z patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę i por. Kiedy zaczną się szklić, dodaj czosnek i indyka. Dołóż jogurt, mascarpone i koncentrat oraz ogórki. Możesz wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków, by dodać potrawie przyjemnej kwasowości.
- Całość duś na średniej mocy palnika przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.
Z czym podawać takiego indyczka? Mój mąż po prostu nałożył porcję na tortillę, złożył i zapiekł w elektrycznym grillu. Ja postawiłam na wersję bardziej obiadową i zjadłam go z makaronem orzo. Jednak świetnie będzie smakował także z innym makaronem, na przykład ze świderkami lub rurkami, lub z ryżem.