-
Haps
-
Jak przygotować
- Co sobotę robię łzy sołtysa. Rodzina nie chce słyszeć o innym serniku. Jest słodziuteńki
Co sobotę robię łzy sołtysa. Rodzina nie chce słyszeć o innym serniku. Jest słodziuteńki
Od wielu lat pielęgnuję pewną tradycję, a mianowicie zawsze na weekend piekę ciasto. Jakiś czas temu szarlotki, ucierańce i drożdżowce odeszły jednak w kąt, bo rodzina życzy sobie innego przepisu - na sernik łzy sołtysa. Jak go zrobić? To proste, a boski smak zapewniają trzy warstwy.
Przepisów na sernik jest całe mnóstwo, jednak moja rodzina upodobała sobie szczególnie jeden z nich. Łzy sołtysa, łzy teściowej, złota rosa albo złoty deszcz, to różne nazwy tego pysznego ciasta, a wzięły się stąd, że podczas studzenia na wierzchu ciasta pojawiają się malutkie kropelki z roztopionego cukru, który wydostaje się na powierzchnię spod warstwy delikatnej bezy. Przepis na sernik z rosą jest prosty, ale proces przygotowania składa się z trzech etapów. Pierwszym z nich jest kruchy spód, następnie delikatna masa serowa, a potem delikatna warstwa słodkiej bezy. Podczas studzenia sernika uwielbiam obserwować, jak na cieście pojawiają się "złote piegi".
Sernik łzy sołtysa - przepis na najlepszy sernik świata
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g schłodzonego masła,
- 2 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 0,5 szklanki cukru pudru (można dać trochę mniej),
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (może być ten gotowy z wiaderka),
- 1 szklanka cukru (można dać 3/4),
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 2 całe jajka,
- 4 żółtka,
- 3 szklanki tłustego mleka,
- 2 opakowania budyniów waniliowych bez cukru,
- 0,5 szklanki oleju.
Beza:
- 6 białek (pozostałych z poprzednich warstw ciasta),
- 1 szklanka cukru.
Sernik łzy sołtysa - sposób wykonania:
- Zacznij od kruchego spodu. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło (wcześniej warto pokroić je na kawałki). Dodaj cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia i energicznie je zagnieć. Następnie odłóż na godzinę do lodówki.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej ciasto kruche i wyrównaj, by na całej powierzchni miało jednakową grubość. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz spód przez 10 minut.
- Kiedy spód się piecze, przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i żółtka wbij do miski, dodaj cukier i cukry waniliowe i mikserem na dużych obrotach utrzyj całość na jasną masę.
- Nie przerywając miksowania, dodawaj twaróg łyżka po łyżce. Następnie dodaj proszki budyniowe i mleko. Kiedy uzyskasz już jednolitą masę, cienką strużką wlewaj olej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.
- Upieczony spód wyjmij z piekarnika i powoli wylej na niego masę sernikową. Uważaj, by nie podpłynęła pod ciasto kruche. Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
- Na 15 minut przed końcem pieczenia zajmij się bezą. Białka ubij na sztywno z cukrem. Piana powinna lśnić. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i natychmiast obniż temperaturę do 150 stopni. Wyłóż bezę na sernik i wyrównaj wierzch. Możesz zrobić na bezie wzorek. Ponownie włóż do piekarnika i piecz tym razem przez ok. 15 minut. Po upieczeniu od razu przenieś sernik do chłodniejszego miejsca.
- Po ok. godzinie na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się złote kropelki cukru. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy kropelek jest już całe mnóstwo.