Co sobotę robię łzy sołtysa. Rodzina nie chce słyszeć o innym serniku. Jest słodziuteńki

Od wielu lat pielęgnuję pewną tradycję, a mianowicie zawsze na weekend piekę ciasto. Jakiś czas temu szarlotki, ucierańce i drożdżowce odeszły jednak w kąt, bo rodzina życzy sobie innego przepisu - na sernik łzy sołtysa. Jak go zrobić? To proste, a boski smak zapewniają trzy warstwy.

Przepisów na sernik jest całe mnóstwo, jednak moja rodzina upodobała sobie szczególnie jeden z nich. Łzy sołtysa, łzy teściowej, złota rosa albo złoty deszcz, to różne nazwy tego pysznego ciasta, a wzięły się stąd, że podczas studzenia na wierzchu ciasta pojawiają się malutkie kropelki z roztopionego cukru, który wydostaje się na powierzchnię spod warstwy delikatnej bezy. Przepis na sernik z rosą jest prosty, ale proces przygotowania składa się z trzech etapów. Pierwszym z nich jest kruchy spód, następnie delikatna masa serowa, a potem delikatna warstwa słodkiej bezy. Podczas studzenia sernika uwielbiam obserwować, jak na cieście pojawiają się "złote piegi". 

Zobacz wideo

Sernik łzy sołtysa - przepis na najlepszy sernik świata

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 0,5 szklanki cukru pudru (można dać trochę mniej),
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (może być ten gotowy z wiaderka),
  • 1 szklanka cukru (można dać 3/4),
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 2 całe jajka,
  • 4 żółtka,
  • 3 szklanki tłustego mleka,
  • 2 opakowania budyniów waniliowych bez cukru,
  • 0,5 szklanki oleju.

Beza:

  • 6 białek (pozostałych z poprzednich warstw ciasta),
  • 1 szklanka cukru.

Sernik łzy sołtysa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od kruchego spodu. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj zimne masło (wcześniej warto pokroić je na kawałki). Dodaj cukier, jajko, żółtka i proszek do pieczenia i energicznie je zagnieć. Następnie odłóż na godzinę do lodówki.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej ciasto kruche i wyrównaj, by na całej powierzchni miało jednakową grubość. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz spód przez 10 minut.
  3. Kiedy spód się piecze, przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i żółtka wbij do miski, dodaj cukier i cukry waniliowe i mikserem na dużych obrotach utrzyj całość na jasną masę.
  4. Nie przerywając miksowania, dodawaj twaróg łyżka po łyżce. Następnie dodaj proszki budyniowe i mleko. Kiedy uzyskasz już jednolitą masę, cienką strużką wlewaj olej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.
  5. Upieczony spód wyjmij z piekarnika i powoli wylej na niego masę sernikową. Uważaj, by nie podpłynęła pod ciasto kruche. Następnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 50 minut w 180 stopniach.
  6. Na 15 minut przed końcem pieczenia zajmij się bezą. Białka ubij na sztywno z cukrem. Piana powinna lśnić. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i natychmiast obniż temperaturę do 150 stopni. Wyłóż bezę na sernik i wyrównaj wierzch. Możesz zrobić na bezie wzorek. Ponownie włóż do piekarnika i piecz tym razem przez ok. 15 minut. Po upieczeniu od razu przenieś sernik do chłodniejszego miejsca.
  7. Po ok. godzinie na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się złote kropelki cukru. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy kropelek jest już całe mnóstwo.
Więcej o: