Kuchnia bieszczadzka i podkarpacka ukształtowała się z prostych i tanich składników. To zasługa historii - przez wieki te rejony były dość biedne, a pogłębiły to rozbiory. Jednak to, że tradycyjna kuchnia podkarpacka była biedna, nie znaczy, że jest uboga w smak. Niech za świetny przykład posłużą pyszne placuszki na sodzie, które możesz podawać i do zupy, i posmarować dżemem. Zdziwisz się, jakie są pyszne i łatwe.
Dar1930 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Proziaki to pulchne placki na prozie, czyli sodzie. W zasadzie można nazywać je plackami, bułeczkami lub małymi chlebkami. Proziaki możesz jeść na wiele sposobów, świetnie zastąpią każde pieczywo, ja uwielbiam je z masłem czosnkowym lub jako dodatek do zupy grzybowej albo kapuśniaku, ale reszta rodziny uwielbia jeść je z dżemem lub kremem czekoladowym. Zanim jednak zabierzemy się za jedzenie, trzeba te proziaki zrobić. W dawnych czasach wypiekano je na blasze, ale ty możesz zrobić je w piekarniku lub na patelni. Jednak ważne, by patelnia była sucha.
REKLAMA
Zobacz wideo
Proziaki - pyszne placuszki bez drożdży
Składniki:
500 g lekkiej mąki pszennej (typ 450 będzie idealny),
250 ml kefiru,
1 jajko,
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,
płaska łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli.
Proziaki na sodzie - sposób wykonania:
Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz sodę i cukier. Wymieszaj, by składniki równomiernie się rozłożyły.
Dodaj jajko i kefir, następnie zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Kiedy składniki się już połączą, a ciasto będzie lekko lepiące, odłóż miskę na kilka minut.
Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Szklanką wycinaj kółeczka. Następnie przykryj je czystą ściereczką i pozostaw, by soda troszeczkę podniosła ciasto.
Proziaki smaż na suchej patelni na wolnym ogniu, aż urosną i lekko się zarumienią. Możesz także upiec je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Piecz je przez ok. 20 minut, aż zezłocą się z wierzchu.
Jak widzisz, z tanich i prostych składników możesz zrobić pyszne rzeczy. Jeśli masz pod ręką składniki, a pieczywo się skończyło, raz-dwa zrobisz pyszne proziaki. Najlepiej smakują prosto z patelni, jeszcze ciepłe.