Proziaki to pulchne placki na prozie, czyli sodzie. W zasadzie można nazywać je plackami, bułeczkami lub małymi chlebkami. Proziaki możesz jeść na wiele sposobów, świetnie zastąpią każde pieczywo, ja uwielbiam je z masłem czosnkowym lub jako dodatek do zupy grzybowej albo kapuśniaku, ale reszta rodziny uwielbia jeść je z dżemem lub kremem czekoladowym. Zanim jednak zabierzemy się za jedzenie, trzeba te proziaki zrobić. W dawnych czasach wypiekano je na blasze, ale ty możesz zrobić je w piekarniku lub na patelni. Jednak ważne, by patelnia była sucha.
Proziaki - pyszne placuszki bez drożdży
Składniki:
- 500 g lekkiej mąki pszennej (typ 450 będzie idealny),
- 250 ml kefiru,
- 1 jajko,
- 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,
- płaska łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Proziaki na sodzie - sposób wykonania:
- Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz sodę i cukier. Wymieszaj, by składniki równomiernie się rozłożyły.
- Dodaj jajko i kefir, następnie zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Kiedy składniki się już połączą, a ciasto będzie lekko lepiące, odłóż miskę na kilka minut.
- Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Szklanką wycinaj kółeczka. Następnie przykryj je czystą ściereczką i pozostaw, by soda troszeczkę podniosła ciasto.
- Proziaki smaż na suchej patelni na wolnym ogniu, aż urosną i lekko się zarumienią. Możesz także upiec je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Piecz je przez ok. 20 minut, aż zezłocą się z wierzchu.
Jak widzisz, z tanich i prostych składników możesz zrobić pyszne rzeczy. Jeśli masz pod ręką składniki, a pieczywo się skończyło, raz-dwa zrobisz pyszne proziaki. Najlepiej smakują prosto z patelni, jeszcze ciepłe.