Babcie robiły na blasze, ty możesz na patelni. Pulchne placuszki na sodzie zrobisz na słodko i na słono

Kuchnia bieszczadzka i podkarpacka ukształtowała się z prostych i tanich składników. To zasługa historii - przez wieki te rejony były dość biedne, a pogłębiły to rozbiory. Jednak to, że tradycyjna kuchnia podkarpacka była biedna, nie znaczy, że jest uboga w smak. Niech za świetny przykład posłużą pyszne placuszki na sodzie, które możesz podawać i do zupy, i posmarować dżemem. Zdziwisz się, jakie są pyszne i łatwe.

Proziaki to pulchne placki na prozie, czyli sodzie. W zasadzie można nazywać je plackami, bułeczkami lub małymi chlebkami. Proziaki możesz jeść na wiele sposobów, świetnie zastąpią każde pieczywo, ja uwielbiam je z masłem czosnkowym lub jako dodatek do zupy grzybowej albo kapuśniaku, ale reszta rodziny uwielbia jeść je z dżemem lub kremem czekoladowym. Zanim jednak zabierzemy się za jedzenie, trzeba te proziaki zrobić. W dawnych czasach wypiekano je na blasze, ale ty możesz zrobić je w piekarniku lub na patelni. Jednak ważne, by patelnia była sucha.

Zobacz wideo

Proziaki - pyszne placuszki bez drożdży

Składniki:

  • 500 g lekkiej mąki pszennej (typ 450 będzie idealny),
  • 250 ml kefiru,
  • 1 jajko,
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Proziaki na sodzie - sposób wykonania:

  1. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz sodę i cukier. Wymieszaj, by składniki równomiernie się rozłożyły.
  2. Dodaj jajko i kefir, następnie zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Kiedy składniki się już połączą, a ciasto będzie lekko lepiące, odłóż miskę na kilka minut.
  3. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Szklanką wycinaj kółeczka. Następnie przykryj je czystą ściereczką i pozostaw, by soda troszeczkę podniosła ciasto.
  4. Proziaki smaż na suchej patelni na wolnym ogniu, aż urosną i lekko się zarumienią. Możesz także upiec je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Piecz je przez ok. 20 minut, aż zezłocą się z wierzchu.

Jak widzisz, z tanich i prostych składników możesz zrobić pyszne rzeczy. Jeśli masz pod ręką składniki, a pieczywo się skończyło, raz-dwa zrobisz pyszne proziaki. Najlepiej smakują prosto z patelni, jeszcze ciepłe.

Więcej o: