Żadne burgery i kebaby. Krakowski fast food jest najlepszy na świecie, a to przez mięso

Wszyscy kochamy fast foody i od czasu do czasu postanawiamy się skusić na burgery, kebaby lub hot dogi. Jednak słynne porzekadło głosi "cudze chwalicie, swego nie znacie" i to najprawdziwsza prawda, ponieważ nasz rodzimy fast food to coś absolutnie przepysznego. Co to jest maczanka krakowska i jak zrobić tę kanapkę? Spróbujesz raz i nie tkniesz zwykłych burgerów.

Kraków kojarzy się nam z lajkonikiem, obwarzankami i pięknym rynkiem. Jednak fanom dobrego mięsa i smakowitych kanapek powinien kojarzyć się z jeszcze jedną rzeczą - maczanką krakowską. To bardzo popularny od wielu lat fast food, który możemy zamówić w barze i małych budkach. To kanapka z wieprzowiną moczoną w aromatycznym sosie. Nieco przypomina pulled pork, jednak jest dużo smaczniejsza. Jeśli masz daleko do Krakowa, a chcesz spróbować pysznej kanapki ociekającej mięsnym sosem, zrób ją w domu - ten przepis jest banalny. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne tacos z karkówką

Najlepszy fast food z krakowskich ulic. Jak zrobić maczankę krakowską?

Składniki:

  • ok. 1 kg wieprzowiny, polecam karkówkę, 
  • 2 cebule, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, majeranek, słodka i ostra papryka, kminek,
  • pół szklanki rosołu lub bulionu, 
  • łyżka mąki, 
  • 4 bułki, 
  • kilka ogórków kiszonych,
  • chrzan do smaku. 

Krakowska maczanka - sposób wykonania:

  1. Mięso osusz i natrzyj solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i innymi przyprawami. Odłóż na kilka godzin do lodówki, by przeszło aromatem przypraw. W tym czasie posiekaj cebulę w piórka.
  2. Na patelni rozgrzej solidną łyżką smalcu i obsmaż mięso z każdej strony przez minutę, by się zamknęło. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj liście laurowe, cebulę oraz ziele angielskie i wlej bulion lub rosół. 
  3. Naczynie szczelnie przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego do 130 stopnic. Piecz przez ok. 3 godziny, aż mięso będzie całkiem miękkie, wręcz rozpadające się. 
  4. Na patelni, na której obsmażało się mięso, podgrzej bułki i posmaruj je odrobiną chrzanu. Mięso wyjmij z naczynia i poszarp widelcem. 
  5. Powstały sos przelej do rondelka. Jeśli jest twoim zdaniem za mocny, dolej odrobinę bulionu. Następnie zapraw go łyżką mąki i podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje. 
  6. Poszarpane mięso włóż do rondelka z sosem i wymieszaj. Następnie mięso wymoczone w sosie połóż na bułkę, dodaj pokrojone ogórki kiszone i złóż kanapkę. Podawaj na ciepło. 

Maczankę krakowską możesz podawać także w inny sposób. Złożoną bułkę z upieczonym mięsem możesz po prostu maczać w powstałym sosie lub wcześniej namoczyć w nim bułki. Oprócz ogórków możesz dodać także cebulę, pomidory i wszystkie dodatki, które lubisz. 

Więcej o: