Soczyste i delikatne kotlety idealne na piątek. Nie ma w nich ani wieprzowiny, ani drobiu, jest coś lepszego

Kotlety mielone najczęściej robimy z wieprzowiny, czasami też z mięsa drobiowego i one sa naprawdę dobre. Jednak istnieje inny, zaskakujący przepis na delikatne i soczyste mielone, które z powiedzeniem możesz podać w piątek. Co jest głównym składnikiem? Za chwilę będzie na prawie każdym polskim stole.

Kotlety mielone z tego przepisu są po prostu bajeczne. Delikatne, mięciutkie i pełne aromatu i to bez mięsa, którego do mielonych Polacy używają najczęściej. Dziś mamy dla was rybną propozycję na obiad, ponieważ to właśnie przepis na rybne kotleciki wam zdradzimy. Oprócz dobrej jakości ryby o chudym i białym mięsie dodaj ziemniaki, czosnek i obowiązkowo pietruszkę. Nie czekaj do świąt i już dziś zaserwuj bliskim pyszną rybę. Takiej formy na pewno się nie spodziewają. 

Zobacz wideo Przepis na pyszne kotlety. Będziesz w szoku, z czego są zrobione

Zamiast karkówki wybierz dorsza. Te kotlety to mistrzostwo

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza lub morszczuka,
  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 duże jajko,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • duża łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • łyżka majonezu,
  • olej do smażenia.

Kotlety mielone z dorsza i ziemniaków - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, które mają dużo skrobi. Ostudź je i rozgnieć na gładkie puree.
  2. Filety z ryby ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą i kiedy będą już miękkie, rozgnieć tak samo jak ziemniaki. Możesz je także usmażyć na niewielkiej ilości masła - wówczas będą bardziej aromatyczne.
  3. Do miski włóż ziemniaki, rybę, wbij jajko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę dodatków.
  4. Masę wyrób tak, jak na kotlety mielone i z masy odrywaj kawałki i formuj w dłoniach w kształt kotletów. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na patelni z gorącym olejem.

Jak podawać kotlety z ryby? Tak, jak tylko lubisz. Świetne będą z frytkami i lekką surówką albo surówką z kiszonej kapusty. Możesz podawać je także z sosem koperkowym lub tatarskim. 

Więcej o: