Kotlety mielone najczęściej robimy z wieprzowiny, czasami też z mięsa drobiowego i one sa naprawdę dobre. Jednak istnieje inny, zaskakujący przepis na delikatne i soczyste mielone, które z powiedzeniem możesz podać w piątek. Co jest głównym składnikiem? Za chwilę będzie na prawie każdym polskim stole.
bhofack2 / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety mielone z tego przepisu są po prostu bajeczne. Delikatne, mięciutkie i pełne aromatu i to bez mięsa, którego do mielonych Polacy używają najczęściej. Dziś mamy dla was rybną propozycję na obiad, ponieważ to właśnie przepis na rybne kotleciki wam zdradzimy. Oprócz dobrej jakości ryby o chudym i białym mięsie dodaj ziemniaki, czosnek i obowiązkowo pietruszkę. Nie czekaj do świąt i już dziś zaserwuj bliskim pyszną rybę. Takiej formy na pewno się nie spodziewają.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na pyszne kotlety. Będziesz w szoku, z czego są zrobione
Zamiast karkówki wybierz dorsza. Te kotlety to mistrzostwo
Składniki:
500 g filetów z dorsza lub morszczuka,
300 g ugotowanych ziemniaków,
1 duże jajko,
2 małe ząbki czosnku,
łyżka mąki ziemniaczanej,
duża łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
łyżka majonezu,
olej do smażenia.
Kotlety mielone z dorsza i ziemniaków - sposób wykonania:
Zacznij od ugotowania ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, które mają dużo skrobi. Ostudź je i rozgnieć na gładkie puree.
Filety z ryby ugotuj w niewielkiej ilości wody z solą i kiedy będą już miękkie, rozgnieć tak samo jak ziemniaki. Możesz je także usmażyć na niewielkiej ilości masła - wówczas będą bardziej aromatyczne.
Do miski włóż ziemniaki, rybę, wbij jajko, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz resztę dodatków.
Masę wyrób tak, jak na kotlety mielone i z masy odrywaj kawałki i formuj w dłoniach w kształt kotletów. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na patelni z gorącym olejem.
Jak podawać kotlety z ryby? Tak, jak tylko lubisz. Świetne będą z frytkami i lekką surówką albo surówką z kiszonej kapusty. Możesz podawać je także z sosem koperkowym lub tatarskim.