Nie tracę czasu na mielenie twarogu. Odkąd mam przepis na sernik leniwej żony, deser robię w trymiga

To sernik, który każdemu wychodzi. Zero pieczenia, minimum składników i tylko kilka minut pracy - czy to nie brzmi jak przepis idealny? Leniwy sernik to deser dla tych, którzy cenią prostotę i nie chcą rezygnować z wyjątkowego smaku. Przekonaj się, że słodkości można zrobić prawie "od niechcenia".

Pewnego razu natknęłam się na przepis o wdzięcznej i tajemniczej nazwie "sernik leniwej żony". Od razu wiedziałam, że to coś dla mnie, bo naprawdę nic mnie tak nie drażni, jak spędzanie długich godzin przy garach. A wiadomo, dobrego ciacha nikt nie odpuści, więc trzeba było się poświęcać. Do czasu, bo ten przepis zmienił moje podejście do sernika. Minimalny wysiłek, maksymalny efekt - czy może być lepiej? Jeśli też kochasz desery i jak ja chętnie pójdziesz na skróty, leniwy sernik to coś, czego koniecznie musisz spróbować.

Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami

Z czego składa się sernik leniwej żony? Zapomnij o mieleniu masy w maszynce

Jeśli szukasz przepisu na błyskawiczny deser, który zrobi wrażenie, ale nie wymaga godzin spędzonych w kuchni, jesteś w dobrym miejscu. A co najważniejsze, potrzebujesz naprawdę podstawowych składników, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni. Przygotuj:

  • 500 g twarogu sernikowego (lub mascarpone, jeśli wolisz bardziej kremową konsystencję),
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 100 g cukru pudru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g herbatników lub biszkoptów,
  • galaretka o dowolnym smaku,
  • do dekoracji: owoce lub dżem.

PORADA! Podane proporcje składników idealnie pasują do tortownicy o średnicy 20-22 cm. Jeśli używasz większej foremki, zwiększ ilość masy serowej o 1/3, aby deser wyglądał bardziej efektownie i miał odpowiednią wysokość.

Sernik na zimno. Przepis
Sernik na zimno. Przepis Sernik na zimno. Przepis. Fot. pexels.com / Suzy Hazelwood

Sernik, który każdemu wychodzi. Jeśli masz już składniki - połowa pracy za tobą

Przygotowanie leniwego sernika to dziecinnie prosta sprawa - bez skomplikowanego sprzętu i trudnych technik. Kilka prostych czynności i deser gotowy. To przepis, który możesz zrobić dosłownie "w biegu". Wszystko gotowe? Zatem możemy zabrać się do pracy.

  1. Na dnie tortownicy ułóż herbatniki lub biszkopty, tak aby w pełni pokryły powierzchnię. Jeśli lubisz bardziej zwarte spody, możesz je zmiksować z odrobiną roztopionego masła.
  2. Twaróg zmiksuj ze śmietanką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rób to tak długo, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  3. Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, a następnie ostudź i delikatnie połącz z masą serową.
  4. Przełóż masę na spód z ciastek i równomiernie rozsmaruj.
  5. Gotowy sernik wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc), aby masa dobrze stężała.

Leniwy sernik to idealna baza do eksperymentów. Możesz dodać warstwę ulubionego dżemu między spód a masę serową lub posypać wierzch pokruszonymi orzechami. A może zamiast galaretki spróbujesz polewy karmelowej? Pamiętaj: twój deser, twoje zasady. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: