Sernik zdobył popularność niemal na całym świecie, więc nic dziwnego, że każdy, kto lubi gotować, chciałby posiadać umiejętność przygotowania go w swoim kulinarnym repertuarze. Niektóre rodzaje bywają jednak wymagające, a jedną z najczęściej powtarzających się wpadek jest opadanie sernika po wyjęciu z piekarnika. Na szczęście są przepisy, które znacznie ułatwiają pracę nad sernikiem. To między innymi sernik z wiaderka, z którym poradzi sobie każdy.
Bazę masy stanowi ser z wiaderka (którego nie trzeba już mielić, więc odpada dość pracochłonna część przygotowań), a na spód składają się jedynie herbatniki. Deser wychodzi cudownie puszysty, a jeśli będziemy pamiętać, by nie wyciągać go z piekarnika od razu po upieczeniu (wiemy, że czasem trudno się powstrzymać!), to raczej na pewno unikniemy sernikowej klapy, czyli opadnięcia ciasta.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Blaszkę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, a potem rozłóż na nim herbatniki. Białka i żółtka oddziel od siebie i z białek oraz cukru ubij puszystą, sztywną pianę, jak na bezę. Żółtka natomiast połącz w dużym naczyniu z serem, proszkami budyniowymi i cukrem waniliowym.
Gdy składniki się połączą, dodaj olej i zacznij miksować. Stopniowo dodawaj ubitą wcześniej pianę z białek, a potem mleko. Miksuj aż do uzyskania puszystej masy. Następnie przełóż ją na herbatnikowy spód i piecz sernik z wiaderka przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Gdy ciasto się upiecze, najpierw pozostaw je w wyłączonym, zamkniętym piekarniku przez około 10 minut. Po tym czasie możesz uchylić drzwiczki i w ten sposób studzić sernik jeszcze przez kwadrans. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, wstaw je do lodówki. Wierzch sernika można ewentualnie posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.