Sernik z wiaderka zawsze się udaje. Jest puszysty jak chmurka i zrobi furorę

Sernik bywa wymagający, ale na szczęście nie każdy. Ten z wiaderka to chyba jedno z najprostszych ciast świata. Jest cudownie puszysty i właściwie zawsze się udaje, więc to idealny przepis dla tych, którzy chcą przełamać sernikową klątwę lub dopiero uczą się, jak piec serniki.

Sernik zdobył popularność niemal na całym świecie, więc nic dziwnego, że każdy, kto lubi gotować, chciałby posiadać umiejętność przygotowania go w swoim kulinarnym repertuarze. Niektóre rodzaje bywają jednak wymagające, a jedną z najczęściej powtarzających się wpadek jest opadanie sernika po wyjęciu z piekarnika. Na szczęście są przepisy, które znacznie ułatwiają pracę nad sernikiem. To między innymi sernik z wiaderka, z którym poradzi sobie każdy.

Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk razem z mamą zrobili u nas boski sernik z malinami

Bazę masy stanowi ser z wiaderka (którego nie trzeba już mielić, więc odpada dość pracochłonna część przygotowań), a na spód składają się jedynie herbatniki. Deser wychodzi cudownie puszysty, a jeśli będziemy pamiętać, by nie wyciągać go z piekarnika od razu po upieczeniu (wiemy, że czasem trudno się powstrzymać!), to raczej na pewno unikniemy sernikowej klapy, czyli opadnięcia ciasta.

Przepis na sernik z wiaderka. Proste ciasto, które zawsze wychodzi

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 250 g herbatników - mogą być zarówno jasne, jak i np. kakaowe,
  • 7 jajek,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki oleju,
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g).
Sernik z wiaderka
Sernik z wiaderka Angelika Heine / Shutterstock

Sposób przygotowania:

Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Blaszkę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, a potem rozłóż na nim herbatniki. Białka i żółtka oddziel od siebie i z białek oraz cukru ubij puszystą, sztywną pianę, jak na bezę. Żółtka natomiast połącz w dużym naczyniu z serem, proszkami budyniowymi i cukrem waniliowym.

Gdy składniki się połączą, dodaj olej i zacznij miksować. Stopniowo dodawaj ubitą wcześniej pianę z białek, a potem mleko. Miksuj aż do uzyskania puszystej masy. Następnie przełóż ją na herbatnikowy spód i piecz sernik z wiaderka przez około godzinę w 180 stopniach Celsjusza. 

Gdy ciasto się upiecze, najpierw pozostaw je w wyłączonym, zamkniętym piekarniku przez około 10 minut. Po tym czasie możesz uchylić drzwiczki i w ten sposób studzić sernik jeszcze przez kwadrans. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, wstaw je do lodówki. Wierzch sernika można ewentualnie posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Więcej o: