Krokiety to nieodłączny element polskiej kuchni, a ich nadzienie może zaskakiwać różnorodnością. Jeśli myślisz, że klasyka to jedyny wybór, czas spróbować czegoś nowego. Ser, pieczarki i odrobina kreatywności wystarczą, by stworzyć wyjątkowe danie. Jak zrobić dobry farsz do krokietów? Nic trudnego.
3
Krokiety, fot. Archiwum prywatne
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kiedyś pełna zapału zrobiłam krokiety z kapustą i grzybami – wiecie, taki klasyk na święta. Niestety, okazały się tak "pyszne", że przeleżały nietknięte kilka dni w lodówce. Byłam przekonana, że tak prostej potrawy nie da się zepsuć, jednak ich finał w śmietniku szybko zmienił moje podejście. Nie dałam za wygraną i rok później znów zabrałam się za krokiety. Tym razem postawiłam wszystko na jedną kartę i wymyśliłam farsz zupełnie od nowa. Efekt? Strzał w dychę. Od tamtej pory przyrządzam je na każdą Wigilię.
REKLAMA
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Jak zrobić dobry farsz do krokietów? Nie jest to skomplikowana czynność
Dobre danie zaczyna się od właściwego zestawu składników. W przypadku tych krokietów nie potrzeba wiele – wystarczą podstawowe produkty, które często masz już w kuchni. W poniższym przepisie najważniejszy jest balans, a delikatne naleśniki, aromatyczny farsz i odrobina chrupkości w panierce są gwarancją sukcesu.
Składniki na naleśniki:
szklanka mąki,
szklanka mleka,
pół szklanki gazowanej wody,
2 jajka,
szczypta soli,
łyżka oleju.
Składniki na farsz:
pół kg pieczarek,
średnia cebula,
200 g sera żółtego, np. goudy lub cheddara,
2 łyżki śmietany,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Składniki na panierkę:
jajko,
bułka tarta do obtoczenia,
olej do smażenia.
Jak zrobić krokiety w panierce? Prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi
Przygotowanie krokietów to proces, który wymaga odrobiny uwagi, ale na pewno nie jest trudny. Wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się pysznym daniem. Składniki gotowe? A więc zaczynajmy.
Przygotowanie farszu: Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę na złocisty kolor, dodaj grzyby i smaż, aż odparuje nadmiar płynów. Po ostygnięciu połącz z serem, koncentratem i śmietaną, mieszając na gładką, kremową masę. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Przygotowanie naleśników: Wymieszaj składniki na ciasto, aby uzyskać gładką masę, a następnie usmaż cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie rumieniąc je z obu stron.
Zawijanie krokietów: Na naleśniku rozłóż farsz, zawiń w kształt rulonu, a następnie obtocz w jajku i bułce tartej, lekko dociskając panierkę, by dobrze się trzymała.
Krokiety smaż na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor. Możesz też upiec je w piekarniku - 20 minut, 200 stopni.
PORADA! Krokiety najlepiej podawać z sosem, który podkreśli ich smak. Świetnie sprawdzi się śmietanowy, pomidorowy lub czosnkowy. Dla urozmaicenia możesz dodać lekką sałatkę, np. z rukoli i pomidorów, która nada daniu świeżości.