Od lat nie chodzę do piekarni. Domowy chleb na zakwasie robię z tego przepisu. Wychodzi najlepszy

Chyba każdy się zgodzi, że nie ma nic lepszego niż pyszny, mięciutki, pachnący chleb. Nie musisz jednak zrywać się bladym świtem i gnać do piekarni, by rozkoszować się bochenkiem prosto z pieca. Najlepszy chleb na zakwasie możesz zrobić w domu z banalnego przepisu. Nie ma opcji, że coś pójdzie nie tak.

Co by dużo nie mówić, wszyscy uwielbiamy pieczywo. Wielu dietetyków wskazuje, że najzdrowszym i najbardziej wartościowym pieczywem jest chleb na naturalnym zakwasie i dziś podpowiemy ci, jak zrobić taki chleb w domu przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy. Oczywiście musisz mieć dobry zakwas na chleb, a zrobisz go z tego przepisu. Tak samo ważna jest mąka, a w zasadzie dwie - żytnia i orkiszowa. Do tego jeszcze trochę ziaren i już możesz otwierać manufakturę domowego chleba. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Jak zrobić domowy chleb? Ten przepis udaje się za każdym razem

Składniki:

  • 130 g gęstego, dokarmionego zakwasu z mąki żytniej,
  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 2 szklanki letniej wody,
  • czubata łyżeczka soli,
  • ulubione nasiona i pestki, polecam słonecznik i czarnuszkę.

Domowy chleb na zakwasie - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę żytnią i orkiszową. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj wodę i zacznij mieszać drewnianą szpatułką.
  2. Następnie dodaj zakwas żytni, miód i dalej mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Masa będzie nieco kleista - taka właśnie powinna być. Na tym etapie dodaj także ulubione nasiona.
  3. Miskę z ciastem na chleb przykryj ściereczką i odłóż na ok. 45 minut, by zakwas "ruszył". Po tym czasie ciasto powinno urosnąć.
  4. Następnie ponownie wymieszaj ciasto i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub oliwą. Wyrównaj wierzch i ponownie odłóż do wyrośnięcia, tym razem na ok. 5 godzin.
  5. Po tym czasie zobaczysz, jak bardzo ciasto urosło. To czas na pieczenie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz przez godzinę, co jakiś czas możesz posmarować wierzch chleba wodą.

Taki chleb zawsze warto mieć w swojej kuchni, by serwować pyszne kanapki lub grzanki. Możesz również upiec kilka chlebów i zamrozić. Po rozmrożeniu chleb będzie jak świeży, wystarczy podgrzać go w piekarniku w kąpieli wodnej. 

Więcej o: