Zdawać by się mogło, że gotowanie ziemniaków to jedna z prostszych czynności, jakie wykonuje się w kuchni. Tymczasem jest wiele lepszych bądź gorszych technik, które bezpośrednio wpływają na ich smak, konsystencję czy nawet wartości odżywcze. Gotować je w kawałkach, w całości, od razu w zimnej, czy dopiero gorącej wodzie? A kiedy solić? Okazuje się, że niektóre metody są znacznie lepsze od innych. Jakie dokładnie?
Ziemniaki to bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin i polifenoli, w tym przeciwutleniaczy takich jak flawonoidy i antocyjany. W tradycyjnej kuchni polskiej najczęściej podajemy je w formie gotowanej jako dodatek do obiadu. Wedle badań przeprowadzanych przez San Luis Valley Research Center Uniwersytetu Stanowego Kolorado, to najlepsza forma obróbki, na jaką możemy się zdecydować. W porównaniu do pieczenia lub odgrzewania w mikrofali tak przyrządzone bulwy tracą najmniej wartości odżywczych. Warto jednak wziąć pod uwagę jeszcze kilka aspektów. Jakich?
Gdy czas nas goni i musimy na szybko ugotować obiad, często nie tylko obieramy ziemniaki, lecz także kroimy je na mniejsze części. Dzięki temu znacznie szybciej są gotowe do spożycia (nawet w 15 minut). Choć metoda ta ma zalety, nie brakuje też wad. Przede wszystkim w ten sposób sprawiamy, że tracą więcej wartości odżywczych. Ponadto skórka lub pozostawiona po obraniu zewnętrzna część chroni bulwę przed utratą smaku oraz struktury. Dlatego jeśli zależy ci na tym, aby przyrządzone ziemniaki były pyszne i zdrowe, lepiej zdecydować się na gotowanie ich w całości. Oczywiście przygotowane w kawałkach nie zaszkodzą, jednak będą uboższe w cenne składniki oraz nieco gorsze w smaku.
Kolejną kwestią budzącą wątpliwości jest to, do jakiej wody należy wrzucać ziemniaki. Tutaj sytuacja jest podobna, gdyż oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. W przypadku wrzątku sprawimy, że stracą mniej witamin, za to łatwo o nierównomierne ugotowanie, ponieważ środek często pozostaje twardy. Z kolei włożenie ich do zimnej wody i postawienie na gaz sprawi, że cały proces przebiegnie równomiernie, do tego warzywa lepiej wchłoną sól i inne przyprawy, dlatego nie zapomnij dodać ich od razu. Mimo dłuższego czasu lepiej zdecydować się na drugą opcję.
PORADA! Jeśli chcesz, aby ziemniaki nie traciły struktury oraz smaku, przed gotowaniem nie trzymaj ich w wodzie. Najlepiej zaraz po obraniu zacznij je gotować. Długi kontakt z zimną wodą sprawi, iż mogą stać się rozmiękłe.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.