Wyłów z zupy resztki i wrzuć do maszynki. Kiedy rodzina wyczuje, nie nadążysz smarować kromek

Co można zrobić z gotowanego mięsa z rosołu? Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać ten produkt i warzywa pozostałe po ugotowaniu zupy, mamy dla ciebie pyszne rozwiązanie. Zamiast wyrzucać resztki, stwórz wyjątkową pastę kanapkową, która świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację.

Robienie pasty z mięsa i warzyw po rosole to doskonały sposób na maksymalne wykorzystanie składników i zmniejszenie ilości odpadów w kuchni. Dzięki temu oszczędzasz nie tylko produkty, lecz także czas i pieniądze. Przygotowanie smarowidła zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci każdego, zarówno małego jak i dużego łakomczucha. Nie masz pomysłu na pastę? Już śpieszę z przepisem.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Co można zrobić z gotowanego mięsa z rosołu? Kremowe smarowidło, które polubią wszyscy

Rosół to kulinarny klasyk, a pasta kanapkowa z jego resztek jest świetnym sposobem na wydobycie pełni smaku z każdego składnika. Wystarczy mięso, warzywa i kilka dodatków, które na pewno znajdziesz w kuchni. To szybki i pomysłowy przepis, dzięki któremu zamienisz resztki w coś naprawdę pysznego. A co najlepsze, nie sięgniesz więcej po sklepowe pasztety.

Potrzebne składniki:

  • 200 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk, wołowina),
  • ok. 150 g warzyw z rosołu (2 marchewki, pietruszka i kawałek selera),
  • łyżka majonezu,
  • łyżka serka śmietankowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta papryki w proszku,
  • ulubione zioła.
Rosół
Rosół 500/ iStock

Jak zrobić pastę z gotowanego mięsa z rosołu? To bułka z masłem

Przygotowanie smarowidła to świetny pomysł na kreatywne wykorzystanie resztek z kuchni, a kilka prostych kroków wystarczy, by wyczarować pyszny dodatek do kanapek. Jeśli masz ochotę, poeksperymentuj z przyprawami i składnikami. Dzięki temu za każdym razem możesz uzyskać nowe smaki, które nigdy się nie znudzą. Jak zrobić podstawową wersję pasty? Wyjmij maszynkę do mielenia mięsa i do dzieła.

  1. Mięso i warzywa wrzuć do maszynki i zmiel na jednolitą masę.
  2. Dodaj majonez i serek śmietankowy. Nadadzą paście kremowej konsystencji.
  3. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Polecam użyć majeranku.
  4. Masę dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Gotową pastę nałóż na pieczywo. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem, bagietką lub krakersami.

PORADA! Jeśli nie masz maszynki do mielenia, spokojnie możesz użyć blendera. Wystarczy dodać do warzyw i mięsa odrobinę rosołu lub wody, by ułatwić cały proces.

Więcej o: