Koniec z rozwijającym się ciastem. Ewa Wachowicz zdradziła patent. Każda babcia chce go znać

Ewa Wachowicz, znana restauratorka i prowadząca program kulinarny na antenie Polsatu, zdradziła przepis na miękkie rogaliki z nadzieniem śliwkowym. Pokazała, jak poprawnie je zawijać, a jej porady to gwarancja idealnego wypieku.

Rogaliki według przepisu Ewy Wachowicz to doskonały pomysł na domowy wypiek. W programie "Halo tu Polsat" autorka podzieliła się praktycznymi wskazówkami, jak przygotować ciasto, by było delikatne i aromatyczne. Ujawniła również trik, który pomaga uniknąć typowych problemów, takich jak wypływające nadzienie czy rozwijanie się podczas pieczenia. Jeden z nich mówi, że jedna, węższa część ciasta ma zostać posmarowana roztrzepanym jajkiem. Podczas zawijania czubeczek powinien być skierowany do środka. Dzięki temu rogaliki będą miały szansę zawinąć się do środka rożka. Sposób można znaleźć również na Instagramie Wachowicz.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Co zrobić, żeby rogaliki były miękkie? Składniki to nie wszystko

Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Dodanie masła i śmietany sprawia, że jest puszyste i delikatne. Również czas odpoczynku dla drożdży ma tutaj kluczowe znaczenie, ponieważ wpływa na strukturę rogalików.

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,
  • 125 ml śmietany 18%,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • 200 g masła.
rogaliki (zdj. ilustracyjne)
rogaliki (zdj. ilustracyjne) Anna Shvets/pexels

Składniki na nadzienie:

  • 200 g powideł z suszonych śliwek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki kakao.

Co zrobić, żeby dżem nie wypływał z rogalików? Wachowicz uważa, że to kwestia zawijania

Bardzo ważne jest, aby nadzienie było ostudzone przed umieszczeniem na cieście. Dzięki temu będzie miało bardziej zwartą konsystencję i nie rozpłynie się podczas pieczenia. Należy również zwijać rogaliki w taki sposób, aby koniec ciasta znalazł się pod spodem.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do dużej miski, zrób dołek i wlej do niego śmietanę. Następnie dodaj pokruszone drożdże, posyp je łyżką cukru i delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki. Przykryj naczynie i odstaw na 20 minut, aby zaczyn mógł pracować.
  2. W międzyczasie podgrzej powidła śliwkowe na małym ogniu, dodaj cynamon i kakao, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  3. Do miski z zaczynem drożdżowym dodaj jajka oraz posiekaną kostkę masła. Wyrób ciasto, aż zacznie odchodzić od miski.
  4. Przełóż ciasto na stolnicę i zagnieć jeszcze przez chwilę, aż stanie się gładkie i elastyczne. Podziel je na sześć równych części, z każdej uformuj krążek i rozwałkuj na kształt dużego koła. Następnie wykrój sześć trójkątów.
  5. Po stronie dłuższych brzegów nałóż ostudzone powidła. Każdy z nich zawiń zgodnie z instrukcjami Wachowicz.
  6. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, aby czubek ciasta znajdował się pod spodem - dzięki temu rogaliki nie rozwiną się w trakcie pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż będą miały złoty kolor.
  8. Na koniec przygotuj polewę. Do soku z połówki cytryny wsyp łyżeczkę cynamonu i cukru, a następnie dokładnie utrzyj. Ostudzone wypieki podawaj oblane lukrem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.
Więcej o: