Kiedy myślimy o przysmakach z lat 70. i 80., z pewnością widzimy przed oczami kokosanki, blok czekoladowy, galaretki w cukrze i oczywiście amoniaczki. Przepis na amoniaczki powoli odsuwa się w cień, więc większość dzieci i młodzież mogą nie znać ich wyjątkowego smaku. Nie możemy na to pozwolić. W tym roku zrób połowę mniej pierniczków na święta, a na ich miejsce upiecz kultowe jasne ciasteczka. Nie zapomnij ich udekorować i zajadaj do woli. Są za dobre, by wieszać je na choinkę.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Amoniaczki. Przepis na ciasteczka, które mogą w święta wygryźć pierniczki
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- ok. 120 g masła (powinno być zimne),
- łyżeczka amoniaku spożywczego,
- 2 żółtka jajek i jedno białko,
- ok. 70 g cukru + cukier do posypania ciasteczek.
Jak zrobić amoniaczki? Sposób wykonania:
- Do miski wlej śmietanę i amoniak. Dokładnie zamieszaj i odstaw. Do drugiej przesiej mąkę i dodaj pokrojone masło. Następnie dodaj żółtka i cukier oraz śmietanę z amoniakiem.
- Składniki wymieszaj najpierw łyżką, potem zagniataj zręcznie dłońmi. Wyrobione ciasto powinno być gładkie. Następnie uformuj z ciasta kulę i odstaw na chwilę do lodówki, by odpoczęło.
- Przygotuj stolnicę. Oprósz ją mąką i wyłóż kulę z ciasta. Rozwałkuj ciasto na grubość kilku milimetrów i foremkami wycinaj z niego wybrane kształty.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i układaj ciasteczka w odstępach około 1,5 cm. Ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp odrobiną cukru. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Widzisz, jakie to łatwe? Pewnie jednak zastanawiasz się, gdzie kupić amoniak spożywczy. Spokojnie, bez problemu dostaniesz ten produkt w większych sklepach i marketach na dziale z produktami do wypieków. Bez problemu zamówisz go także w sklepach internetowych, a kosztuje zaledwie od kilku do kilkunastu złotych w zależności od pojemności opakowania.