Dodaję do jarzynowej nietypowy biały składnik. Jest o niebo lepsza i bosko chrupie

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez niej - królowej jarzynowej. Przepis na sałatkę jarzynową jest niezwykły, bo w każdym domu smakuje nieco inaczej, ale w każdym świetnie. Moim zdaniem jednak mój przepis na jarzynową jest naprawdę wyjątkowy, bo dodaję do niej składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Możliwe, że najpierw złapiecie się za głowy, a potem popędzicie do sklepu po białe warzywo.

Zbliża się Boże Narodzenie, a więc czas, kiedy znów na naszych stołach pojawi się sałatka jarzynowa. I chociaż Polacy robią ją nie tylko z tej okazji, to właśnie w Wigilię traktowana jest z największym szacunkiem, a jej przygotowanie jest niemal rytuałem. Nie inaczej jest w moim domu, ale nie zawsze tak było. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Jako dziecko nienawidziłam sałatki jarzynowej, nawet nie wiedząc, jak tak naprawdę smakuje. Nie mogłam nawet na nią spojrzeć, bo od razu miałam odruch wymiotny. Dlaczego? Przez jabłko. Nie wiem, czym jest to spowodowane, strasznie brzydzą mnie jabłka. Już sam wygląd i zapach mnie odrzucają, nie ma więc opcji, żebym zjadła cokolwiek, co zawiera ten owoc. Jako dziecko widziałam, jak mama jadła jabłko, a potem chciała mnie dotknąć. Uciekłam i rozpłakałam się. Nikt jednak nie pomyślał, żeby w drodze wyjątku nie dodawać jabłka do jarzynowej, żebym chociaż spróbowała, dlatego postanowiłam sama o siebie zadbać. Jako nastolatka sama robiłam jarzynową bez znienawidzonego składnika. Była pyszna, ale taka jakaś miękka. Wprawdzie chrupały ogórki kiszone, ale wciąż za mało. Postanowiłam więc dodać do jarzynowej coś, co bardzo lubię i co nada jej chrupkości.

W lodówce zawsze mam białą rzepę, uwielbiam ją na kanapkach i w innych sałatkach, więc postanowiłam kiedyś dodać ją do też jarzynowej. Nie mogłam uwierzyć w to, jak pyszna wyszła tym razem. Na Wigilię dwa lata temu zaniosłam taką sałatkę do teściów. Teściowa niechętnie przyznała, że smakuje wyśmienicie i od tamtej pory także dodaje rzepę do swojej sałatki. Zamiast jabłka oczywiście. 

Sałatka jarzynowa z białym warzywem. Zapomnij o jabłku

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • 3-4 ziemniaki,
  • pół selera,
  • 5 jajek na twardo,
  • 1 podłużna biała rzepa,
  • biała część pora,
  • pół słoika niewielkich, chrupiących ogórków kiszonych,
  • puszka groszku konserwowego,
  • majonez i musztarda do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka jarzynowa z białą rzepą - sposób wykonania:

  1. Warzywa korzeniowe ugotuj w mundurkach. Wcześniej dokładnie je oczyść, by nie gotowały się w brudnej wodzie. Wodę możesz lekko osolić. Następnie pozostaw warzywa, by lekko ostygły i obierz je.
  2. Kiedy warzywa stygną, posiekaj por i odłóż. Jajka pokrój w kostkę, a groszek odsącz z zalewy. Ogórki kiszone także pokrój w kostkę, ale przełóż je do osobnej miski.
  3. Do dużej miski przełóż składniki i warzywa posiekane w kostkę. Dodaj groszek, jajka i rzepę pokrojoną w kostkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Tej sałatki wychodzi dość sporo, dlatego nie mieszaj jej całej z majonezem, tylko rób to na bieżąco, podczas nakładania do salaterki. Wówczas sałatka jarzynowa dłużej postoi w lodówce.
  5. Na bieżąco dodawaj do sałatki także ogórki kiszone i por, do smaku dolej trochę soku z ogórków. Dodaj majonez i musztardę wedle uznania i wymieszaj.
Więcej o: