-
Haps
-
Jak przygotować
- Polacy kupują rzadko, a wychodzi z niej najlepsza pasta. Makrela niech się schowa
Polacy kupują rzadko, a wychodzi z niej najlepsza pasta. Makrela niech się schowa
Wszyscy kochamy kanapki i jak znudzą nam się oklepane kromki z wędliną i serem, chętnie sięgamy po kremowe smarowidła i pasty. Najpopularniejszymi są oczywiście pasta jajeczna i pasta z makreli. Ja jednak od dawna nie robię już ani jednej, ani drugiej, chociaż sięgam i po jajka, i po wędzoną rybę. Polacy kupują ją rzadko, a pasta z niej jest tak pyszna, że w zasadzie pieczywo odgrywa tu rolę drugoplanową.
Jedną z najczęściej robionych past rybnych jest oczywiście pasta z makreli. Czasami robi się też pastę z tuńczyka lub łososia, ale żadna z wymienionych nie jest tak pyszna, jak pasta z wędzonego morszczuka. Mięso wędzonego morszczuka jest delikatne, chude, pełne aromatu i smaku, więc tłusta makrela nie ma do niego startu. Do tego jajka, ogórki i szczypiorek i najlepsza pasta na kanapki gotowa.
Najlepsza pasta rybna na kanapki. Zapomnij o makreli i tuńczyku
Składniki:
- 2 średnie tuszki wędzonego morszczuka,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 3 ogórki kiszone (nie muszą być duże, ważne, żeby były chrupiące),
- pół pęczka szczypiorku,
- 1 mały ząbek czosnku,
- czubata łyżka majonezu,
- łyżeczka ostrej pasty sriracha (opcjonalnie).
Pasta z wędzonego morszczuka - sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i przełóż do miski.
- Mięso morszczuka oddziel od ości. Nie będzie to trudne, bo ości jest niewiele i są dość spore. Mięso dodaj do jajek i całość rozgnieć widelcem.
- Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru soku na ręczniku papierowym. Dołóż do reszty składników. Dodaj także czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj majonez, odrobinę sosu sriracha i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekany szczypiorek i wszystko dokładnie wymieszaj.
Teraz nic, tylko smarować świeżutkie bułeczki lub kromki pachnącego pieczywa. Taką pastę kanapkową przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Spokojnie wytrzyma w chłodzie nawet cztery dni.