Gofry kojarzą nam się ze słodkim, puszystym waflem, z którego spadają słodkie dodatki, lepiąc nam palce i brudząc usta. Nie mamy nic do gofrów z bitą śmietaną, owocami i innymi słodkościami, ale przecież można zrobić je nie tylko na deser. Ten przepis na gofry będzie idealny na śniadanie, obiad i generalnie każdy posiłek. Wystarczy, że w cieście zatopisz ulubione warzywa, trochę sera i wędlinę. Gofry pizzowe z miejsca skradną ci serce i na stałe wejdą do twojego domowego menu, wygryzając inne fast foody.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Przepis na gofry. Zrób je na słono i zapomnij o bitej śmietanie
Składniki:
- ok. 300 g miałkiej mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki serka ricotta lub twarożku,
- 2 średnie jajka,
- 4 łyżki oliwy lub roztopionego masła,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka soli,
- odrobina suszonego oregano,
- 2 pełne łyżki startego, twardego dojrzewającego sera, np. pecorino lub parmezanu.
Dodatkowo:
- sos pomidorowy,
- kilka kawałków wędliny,
- mozzarella w kulce,
- kilka pieczarek,
- świeża bazylia,
- inne ulubione dodatki (kapary, oliwki, pomidorki cherry).
Przepis na gofry na słono - sposób wykonania:
- Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość.
- Dodaj mleko, serek ricotta lub twaróg, wbij jajka, dodaj ser i przyprawy, a także oliwę. Całość zmiksuj na gładkie, gęste ciasto. Odłóż je na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki.
- Przygotuj gofrownicę, jej blaszki lekko natłuść oliwą lub roztopionym masłem. W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Chochelką nakładaj na blaszki gofrownicy porcje ciasta na wytrawne gofry i piecz je na złoto.
- Przygotuj sos pomidorowy. Odrobinę passaty wymieszaj z łyżeczką koncentratu, dodaj dwie łyżki oliwy, suszone zioła oraz trochę czosnku.
- Gofry posmaruj sosem i dodaj na wierzch swoje ulubione dodatki. Mozzarellę albo zetrzyj na tarce, albo pokrój w cienkie kawałki, dodaj wędlinę, pieczarki i wszystko, co lubisz.
- Gofry z dodatkami połóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści. Zazwyczaj nie trwa to więcej niż 10 minut.
Wskazówka: zamiast kłaść dodatki na usmażonych już gofrach, możesz wcześniej chwilkę podsmażyć je na niewielkiej ilości masła, pokroić i dodać do ciasta. Taka wersja z pewnością będzie równie pyszna, a gofry szybciej wylądują na talerzach.