Jak zrobić najlepsze gofry? Porzuć owoce i bitą śmietanę. Inne z miejsca rzucą cię na kolana

Jak zrobić gofry, żeby były bajecznie pyszne? Mamy świetny przepis na gofry, które nie mają jednak nic wspólnego ze słodkimi waflami z budki na jarmarku. Będą nie tylko zdrowsze i bardziej pożywne, lecz także skradną serca i podniebienia wszystkich miłośników wytrawnych potraw i domowych fast foodów. Bitą śmietanę i owoce schowaj do lodówki lub oddaj sąsiadowi.

Gofry kojarzą nam się ze słodkim, puszystym waflem, z którego spadają słodkie dodatki, lepiąc nam palce i brudząc usta. Nie mamy nic do gofrów z bitą śmietaną, owocami i innymi słodkościami, ale przecież można zrobić je nie tylko na deser. Ten przepis na gofry będzie idealny na śniadanie, obiad i generalnie każdy posiłek. Wystarczy, że w cieście zatopisz ulubione warzywa, trochę sera i wędlinę. Gofry pizzowe z miejsca skradną ci serce i na stałe wejdą do twojego domowego menu, wygryzając inne fast foody.

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Przepis na gofry. Zrób je na słono i zapomnij o bitej śmietanie

Składniki:

  • ok. 300 g miałkiej mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki serka ricotta lub twarożku,
  • 2 średnie jajka,
  • 4 łyżki oliwy lub roztopionego masła,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka soli,
  • odrobina suszonego oregano,
  • 2 pełne łyżki startego, twardego dojrzewającego sera, np. pecorino lub parmezanu.

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy,
  • kilka kawałków wędliny,
  • mozzarella w kulce,
  • kilka pieczarek,
  • świeża bazylia,
  • inne ulubione dodatki (kapary, oliwki, pomidorki cherry).

Przepis na gofry na słono - sposób wykonania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj całość.
  2. Dodaj mleko, serek ricotta lub twaróg, wbij jajka, dodaj ser i przyprawy, a także oliwę. Całość zmiksuj na gładkie, gęste ciasto. Odłóż je na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące związał składniki.
  3. Przygotuj gofrownicę, jej blaszki lekko natłuść oliwą lub roztopionym masłem. W tym samym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  4. Chochelką nakładaj na blaszki gofrownicy porcje ciasta na wytrawne gofry i piecz je na złoto.
  5. Przygotuj sos pomidorowy. Odrobinę passaty wymieszaj z łyżeczką koncentratu, dodaj dwie łyżki oliwy, suszone zioła oraz trochę czosnku.
  6. Gofry posmaruj sosem i dodaj na wierzch swoje ulubione dodatki. Mozzarellę albo zetrzyj na tarce, albo pokrój w cienkie kawałki, dodaj wędlinę, pieczarki i wszystko, co lubisz.
  7. Gofry z dodatkami połóż na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika. Zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści. Zazwyczaj nie trwa to więcej niż 10 minut.

Wskazówka: zamiast kłaść dodatki na usmażonych już gofrach, możesz wcześniej chwilkę podsmażyć je na niewielkiej ilości masła, pokroić i dodać do ciasta. Taka wersja z pewnością będzie równie pyszna, a gofry szybciej wylądują na talerzach. 

Więcej o: