Zupa wyszła za słona? Może się to przytrafić nawet wprawnemu kucharzowi, ale nic straconego. Zamiast wyrzucać potrawę do kosza, w prosty sposób możesz ją reanimować. Ten trik jest niezawodny i sprawia, że danie zachowuje pierwotny smak i aromat. Potrzebujesz jedynie owocu, który z pewnością masz w kuchni. O czym mowa?
Pierwszą myślą wielu osób jest rozcieńczenie zupy wodą. To dobry pomysł, ale warto pamiętać, że rozrzedzony bulion straci na aromacie. Jeśli przesoliłaś pomidorówkę lub ogórkową, możesz złagodzić jej smak nabiałem. Dodaj odrobinę mleka lub śmietany, a dzięki temu potrawa nabierze innego wymiaru, a sól nie będzie tak mocno wyczuwalna.
Nie do każdej zupy pasuje jednak nabiał. Sprawdzonym sposobem na odratowanie przesolonego dania jest dodanie jabłka. Brzmi nietypowo, ale to naprawdę działa. Wystarczy obrać je ze skórki i wyjąć gniazdo nasienne, a następnie wrzucić do garnka i gotować około 15 minut. Owoc świetnie wyciągnie nadmiar soli, a zupa będzie smakowała doskonale.
Jeśli nie masz pod ręką jabłka, zastosuj inne sprawdzone metody, a uratujesz smak potrawy Co jeszcze może się przydać?
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.