Rozpadająca się i pełna aromatu. To najlepszy przepis na golonkę. Klucz to marynata

Golonka to spełnienie marzeń każdego miłośnika treściwych, mięsnych dań i wielu z mięsożerców śni po nocach o soczystym, delikatnym, lekko klejącym mięsie zamkniętym w wypieczonej skórce. Dziś mamy dla was przepis na golonkę, która właśnie taka będzie, a to dzięki marynacie. Tutaj nie ma żadnych czarów i sekretnych składników - mak tkwi w prostocie.

Dobrze przygotowana golonka może być naprawdę wyśmienita, ale to wcale nie jest taka prosta sprawa. Bywa, że golonka wychodzi gumowata i żylasta, jednak jeśli mamy mięso dobrej jakości oraz świetny przepis, możemy przygotować się na prawdziwą ucztę. Jak zrobić golonkę twojego życia? Weź warzywa, koniecznie z natką pietruszki lub selera, przyprawy, ocet jabłkowy, ketchup i uzbrój się w cierpliwość - każda minuta czekania jest warta tego smaku. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Jak zrobić golonkę? Najlepszy przepis na mięsną ucztę

Składniki:

  • 2 golonki (lub więcej, jeśli np. spodziewasz się gości),
  • zimna woda,
  • kilka łyżek octu jabłkowego, 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego, 
  • pół szklanki pikantnego ketchupu,
  • 3 łyżki musztardy, 
  • łyżka miodu,
  • pół szklanki piwa,
  • 2 pęczki włoszczyzny (najlepiej, żeby znalazła się też nać selera lub pietruszki),
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie (3 łyżki), liście laurowe (12-16 sztuk) opcjonalnie kilka goździków.

Miękka i soczysta golonka - sposób wykonania:

  1. Do dużej miski lub garnka wlej wodę (ok. 2 litrów). Dodaj 4 pełne łyżki soli, obrane i oczyszczone warzywa (1 pęczek), 2 łyżki ziela angielskiego, 8-10 listków laurowych, czarny pieprz i opcjonalnie kilka goździków. Zamieszaj, by sól się rozpuściła. Do solanki włóż golonki, garnek przykryj pokrywką i włóż do lodówki na dwie doby.
  2. Po upływie 48 godzin odcedź mięso z solanki, usuń przyprawy i warzywa, następnie zalej golonki świeżą, zimną wodą, dodaj warzywa z drugiego pęczka i resztę przypraw, a także 4 łyżki octu jabłkowego i 3 łyżki sosu sojowego.
  3. Golonki gotuj na bardzo wolnym ogniu przez około 2 godziny. Kiedy mięso się gotuje, przygotuj sos do posmarowania golonek. Do miski włóż 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę sosu sojowego, pół szklanki piwa i pół szklanki wywaru, w którym golonka się gotuje.
  4. Ugotowane golonki przełóż do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i posmaruj je sosem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 2,5 godziny, co jakiś czas podlewając golonkę wytopionym płynem.
Więcej o: