Polacy kochają ziemniaki. Pasują niemal do wszystkiego i można je jeść w różnych formach - gotowane, smażone lub pieczone. I właśnie te ostatnie są świetnym wyborem dla zabieganych. Robi się je szybko i wychodzą tak smaczne, że wszyscy domownicy będą się zajadać. Jak upiec ziemniaki? Oto najlepszy sposób.
Pieczone ziemniaki można jeść z mięsem, rybami albo warzywnymi dodatkami. Czasem jednak wychodzą suche i nie smakują tak, jak powinny. Jak temu zaradzić? Okazuje się, że przed pieczeniem warto zrobić jedną rzecz, a wyjdą idealne.
Zanim umieścisz ziemniaki w piecu, obierz je ze skórki i wrzuć do wody. Na kilogram dodaj pół łyżeczki soli, a kiedy się zagotują, trzymaj na ogniu około pięciu minut. Tak przygotowane ziemniaki świetnie nadają się do pieczenia. Nie zrobią się wysuszone i pozostaną miękkie w środku. Pokrój je w ćwiartki lub paski na frytki. Czym je przyprawić? W gruncie rzeczy możesz użyć dowolnych ulubionych przypraw, ale połączenie majeranku, czosnku i suszonej cebulki sprawi, że potrawa nabierze jeszcze wyraźniejszego smaku.
Jeśli szukasz idealnej odmiany ziemniaków do pieczenia, postaw na odmiany mączyste, które cechują się dużą ilością skrobi. Są to między innymi gatunki Agnes, Bryza, Ewelina, Finezja, Gustaw, Jutrzenka, Mazur, Tajfun oraz VR 808. Te bulwy doskonale sprawdzą się też do purée i do placków ziemniaczanych. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.