Święta Bożego Narodzenia oraz poprzedzający je grudniowy czas to dni, w których uwielbiamy delektować się wyjątkową atmosferą i smakami. Jeśli pierniczki i maślane ciasteczka już ci się znudziły, mamy dla ciebie przepis, którym podbijesz kubki smakowe każdego gościa. Nazwa pfeffernusse oznacza "pieprzne orzeszki", ze względu na dodatek do ciasta pieprzu i gałki muszkatołowej.
Pfeffernusse to rodzaj pierniczków, które choć trochę już zapomniane i staroświeckie, mają swoją wierną grupę fanów. Cieszą się popularnością w Niemczech, Danii i Holandii. Różnica między nimi a tradycyjnymi piernikami polega przede wszystkim na bogatszym zestawie przypraw. Zamiast użycia jedynie imbiru, pfeffernusse zawierają aż kilka różnych. To połączenie tych rozgrzewających smaków daje im głębię, jakiej nie znajdziesz w innych wypiekach. Z zewnątrz są kruche, pokryte białym lukrem, a w środku kryją idealną teksturę. Są nie za twarde, lecz również nie za miękkie. Oto lista potrzebnych składników:
Pierniczki pfeffernusse kiedyś pieczono nawet miesiąc przed świętami lub wcześniej. Na kilka dni przed Wigilią zanurzano je w alkoholu, aby stały się miększe. Dziś jednak nie praktykuje się tego zwyczaju, a pierniczki można podawać już po zaledwie dwóch dniach.