Lepsze niż pierniczki. Niedoceniane, a w moim domu uwielbiane. Rodzina mówi, że "smakują jak święta"

Jakie ciastka można upiec wcześniej przed świętami? W moim domu od lat królują korzenne słodkości pfeffernusse. To tradycyjne niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe przygotowywane z mieszanki przypraw. Jeden dodatek może być kontrowersyjny.

Święta Bożego Narodzenia oraz poprzedzający je grudniowy czas to dni, w których uwielbiamy delektować się wyjątkową atmosferą i smakami. Jeśli pierniczki i maślane ciasteczka już ci się znudziły, mamy dla ciebie przepis, którym podbijesz kubki smakowe każdego gościa. Nazwa pfeffernusse oznacza "pieprzne orzeszki", ze względu na dodatek do ciasta pieprzu i gałki muszkatołowej.

Zobacz wideo

Jaka jest różnica między piernikami a pfeffernusse? Ciastka świąteczne możesz udekorować lukrem

Pfeffernusse to rodzaj pierniczków, które choć trochę już zapomniane i staroświeckie, mają swoją wierną grupę fanów. Cieszą się popularnością w Niemczech, Danii i Holandii. Różnica między nimi a tradycyjnymi piernikami polega przede wszystkim na bogatszym zestawie przypraw. Zamiast użycia jedynie imbiru, pfeffernusse zawierają aż kilka różnych. To połączenie tych rozgrzewających smaków daje im głębię, jakiej nie znajdziesz w innych wypiekach. Z zewnątrz są kruche, pokryte białym lukrem, a w środku kryją idealną teksturę. Są nie za twarde, lecz również nie za miękkie. Oto lista potrzebnych składników:

  • 250 g mąki tortowej
  • 125 g płynnego miodu
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Z czego wykonany jest pfeffernusse? Przepis na świąteczne ciasteczka w kilku krokach

Pierniczki pfeffernusse kiedyś pieczono nawet miesiąc przed świętami lub wcześniej. Na kilka dni przed Wigilią zanurzano je w alkoholu, aby stały się miększe. Dziś jednak nie praktykuje się tego zwyczaju, a pierniczki można podawać już po zaledwie dwóch dniach. 

niemieckie pierniczki/pfeffernusse
niemieckie pierniczki/pfeffernusse JokoHarismoyo / Getty Images/iStockphoto
  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia. W rondlu podgrzej cukier i masło, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj przyprawy i odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj jajko i sodę oczyszczoną, a potem dodaj masę cukrową i przesianą mąkę. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Formuj kulki ciasta (wielkości łyżeczki) i układaj na blasze, zostawiając odstępy. Piecz przez 9-11 minut, aż spody będą lekko brązowe, a ciasteczka sprężyste.
  3. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder, sok z cytryny i odrobinę wody. Posmaruj ciasteczka polewą, gdy będą jeszcze ciepłe. Pozostaw na blasze, aż lukier wyschnie, a potem przenieś je na kratkę do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnym pojemniku, aby pierniczki zmiękły i nabrały smaku.
Więcej o: