Soczyste i słodkie pomarańcze naprawdę potrafią poprawić dzień. Tym bardziej przykre jest, gdy okazuje się, że owoce, które kupiliśmy, są nijakie lub wręcz niesmaczne. Da się jednak tego uniknąć, ale trzeba wiedzieć, na co patrzeć w sklepie. Pewne szczegóły w wyglądzie pomarańczy zdradzają, czy owoc będzie słodki i soczysty.
Pierwsza rzecz, na którą należy zwrócić uwagę, to wygląd skórki, która dużo powie nam o jakości i stanie owocu. Jeśli jest obita, widać na niej przebarwienia, owoc raczej nie będzie smaczny. Zielone plamy też powinny nas zaalarmować, bo to znak, że pomarańcze nie są jeszcze w pełni dojrzałe, a więc ich smak będzie pozostawiał sporo do życzenia.
Jeżeli owoce są przesadnie miękkie i pojawiła się na nich pleśń, to oczywiście również ich nie bierzemy. Przy okazji spleśniałe, nadgniłe owoce warto zgłosić obsłudze sklepu.
Gdy już dokładnie obejrzysz skórkę, sprawdź, czy na spodzie znajduje się coś, co przypomina ludzki pępek. Jeśli tak, jesteśmy w domu! To pomarańcze odmiany Washington Navel, nazywanej też California Navel, (navel po angielsku oznacza właśnie pępek) które charakteryzują się słodkim smakiem, brakiem pestek i wysoką jakością. Ponadto dość łatwo się je obiera.
Dlaczego warto jeść pomarańcze? Oprócz tego, że wspaniale smakują, mają też wiele cennych składników odżywczych. Zawierają dużo witaminy C, która poprawia odporność oraz - jako antyoksydant - walczy z nadmiarem wolnych rodników, które powodują przedwczesne starzenie i stymulują procesy rakotwórcze. Z tych owoców czerpiemy również witaminę A oraz potas, które wspomagają pracę narządu wzroku.
Biała skórka między kawałkami pomarańczy to kopalnia cennych flawonoidów. Ułatwiają przyswajanie witaminy C. Gąbczasta biała skóra, która dzieli pomarańczową skórkę od miąższu, również ma sporo witaminy C oraz pektyn, które ułatwiają trawienie.
Nie bez znaczenia dla naszego organizmu jest też sam zapach pomarańczy. Olejek eteryczny pozyskiwany ze skórki pomarańczy działa uspokajająco i poprawia samopoczucie. Podobne działanie mają olejki z mandarynek i grejpfrutów. Zarówno one, jak i olejek cytrynowy, wykazują łagodne właściwości ściągające i antybakteryjne, dlatego mogą pomóc w leczeniu trądziku i stanów zapalnych.