Ryba w sosie śmietanowym to świetny pomysł na obiad w piątek i na każdy inny dzień. Przepis ma naprawdę wiele lat, moja babcia wspomina, że jeszcze przed wojną robili smażone ryby i zalewali kwaśną śmietaną. Wówczas jednak używali takich ryb, które akurat pradziadek złowił w pobliskim stawie, były to leszcze, okonie lub karasie. Teraz na szczęście mamy dostęp do wielu innych gatunków, w tym morskich, których używamy w kuchni najczęściej. Żeby ułatwić sobie życie i nie kazać gmerać w mięsie, szukając ości, postawimy w przepisie na filet z dorsza lub równie smacznej miruny. Do tego cebula, kwaśna śmietana i przyprawy. Smak ryby w śmietanie na wyżyny podniesie gałka muszkatołowa. Już dwie szczypty sprawią, że będziesz się powstrzymywać, by nie wylizać talerza.
Składniki:
Z czym podawać rybę w śmietanie? Można tradycyjnie, z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Ziemniaki możesz zastąpić ryżem lub kaszą, ja jednak ostatnio uwielbiam podawać kawałki ryby w sosie śmietanowym na grzance z bagietki. Forma może niecodzienna, ale smakuje wyśmienicie.