Ryba w śmietanie jak z restauracji. Dodaj tę przyprawę, a będziesz robić ją non stop

Ryba w śmietanie to jeden z takich przepisów, który przetrwał lata i wciąż chętnie do niego wracamy. To danie naprawdę wyjątkowe i to z trzech powodów. Po pierwsze, robi się je ze względnie tanich i łatwo dostępnych składników. Po drugie, jest banalne w przygotowaniu i nie wymaga dużo czasu. I w końcu po trzecie, smakuje wyśmienicie. Może smakować jednak jeszcze lepiej, jeśli odrobinkę podrasujesz sos. Przyda się przyprawa, którą zwykle dodajesz do flaczków. To od dziś będzie najlepsza przyjaciółka duszonej ryby.

Ryba w sosie śmietanowym to świetny pomysł na obiad w piątek i na każdy inny dzień. Przepis ma naprawdę wiele lat, moja babcia wspomina, że jeszcze przed wojną robili smażone ryby i zalewali kwaśną śmietaną. Wówczas jednak używali takich ryb, które akurat pradziadek złowił w pobliskim stawie, były to leszcze, okonie lub karasie. Teraz na szczęście mamy dostęp do wielu innych gatunków, w tym morskich, których używamy w kuchni najczęściej. Żeby ułatwić sobie życie i nie kazać gmerać w mięsie, szukając ości, postawimy w przepisie na filet z dorsza lub równie smacznej miruny. Do tego cebula, kwaśna śmietana i przyprawy. Smak ryby w śmietanie na wyżyny podniesie gałka muszkatołowa. Już dwie szczypty sprawią, że będziesz się powstrzymywać, by nie wylizać talerza.

Zobacz wideo

Ryba w śmietanie. Tak pyszna, że będziesz brać dokładkę za dokładką

Składniki:

  • 4-5 filetów z dorsza lub miruny,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki wody lub warzywnego bulionu,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie),
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • mąka pszenna.

Ryba w śmietanie - sposób wykonania:

  1. Filety osusz i jeśli są duże, podziel je na dwa lub trzy kawałki. Następnie oprósz je delikatnie solą i pieprzem i obtocz z każdej strony w mące.
  2. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz i połóż na niej rybę. Smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony, następnie zdejmij rybę z patelni i dołóż odrobinę tłuszczu.
  3. Na tej samej patelni zezłoć posiekaną drobno cebulę, zmniejsz moc palnika, dodaj rybę i zalej bulionem lub wodą. 
  4. Dodaj także śmietanę i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Chwilę przed końcem smażenia dopraw do smaku przyprawami i opcjonalnie posiekanym koperkiem.

Z czym podawać rybę w śmietanie? Można tradycyjnie, z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Ziemniaki możesz zastąpić ryżem lub kaszą, ja jednak ostatnio uwielbiam podawać kawałki ryby w sosie śmietanowym na grzance z bagietki. Forma może niecodzienna, ale smakuje wyśmienicie. 

Więcej o: