Jeśli jesteś miłośnikiem swojskich, domowych wyrobów lub po prostu chcesz powrócić do smaków sprzed lat, rozsiądź się wygodnie, bo mamy dla ciebie fantastyczny przepis na salceson. Salceson zwykle kojarzy się z wędliną z resztek. Oczywiście możesz postarać się o głowę świni i zrobić salceson z uszu, skórek i policzków, ale umówmy się - wcale nie tak łatwo dostać tę część tuszy wieprzowej. Co innego z golonkami - je dostaniesz w każdym mięsnym sklepie i muszę powiedzieć, że salceson z golonek jest dużo lepszy, ma więcej mięsnego smaku i całe mnóstwo kolagenu, czyli naturalnego kosmetyku i leku na stawy w jednym. Ten przepis muszą wypróbować wszyscy, w tym młodsi, którzy powinni chociaż raz spróbować przysmaku z czasów młodości swoich rodziców i dziadków.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Salceson - przepis na swojską wędlinę
Składniki:
- ok. 3 kg wieprzowych golonek,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler,
- 2 cebule,
- 2 główki czosnku,
- 12 listków laurowych,
- łyżka ziaren ziela angielskiego,
- 2 łyżki kolendry,
- czubata łyżka majeranku,
- 2 płaskie łyżki pieprzu,
- 3 płaskie łyżki soli,
- sproszkowana cebula,
- żelatyna.
Domowy salceson z golonek wieprzowych - sposób wykonania:
- Przygotuj duży garnek. Następnie włóż do niego mięso opłukane w zimnej wodzie. Ponownie zalej je zimną wodą tylko tak, by woda przykrywała je na dwa palce. Zagotuj na bardzo wolnym ogniu.
- Zdejmij powstałe szumowiny i dodaj obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, dwie opalone cebule, zgniecione ząbki czosnku i kolendrę.
- Gotuj całość na bardzo wolnym ogniu, aż mięso zacznie się rozpadać. Powinno zająć to mniej więcej trzy, cztery godziny. Następnie wyjmij mięso i warzywa, a wywar zredukuj, by został ok. 1 litr płynu. Rozpuść w nim żelatynę - ok. 30 g. Wymieszaj i odstaw.
- Mięso oddziel od kości i pokrój na kawałki. Skórę także możesz wykorzystać do salcesonu - ją pokrój jednak nieco drobniej. Następnie całość przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, majeranek, sproszkowaną cebulę oraz 3-4 ząbki czosnku zmielone w prasce.
- Całość dokładnie wymieszaj i na chwilę odstaw. Następnie dodaj dwie szklanki wywaru, ponownie wymieszaj i sprawdź, czy konsystencja ci odpowiada. W razie potrzeby dolej więcej wywaru.
- Przygotuj osłonkę i włóż do niej wyrobiony salceson. Następnie szczelnie zawiąż i parz salceson w temperaturze ok. 80 stopni przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij salceson i odłóż do ostygnięcia w chłodne miejsce. Kiedy ostygnie, możesz spróbować.
Zamiast w osłonce, możesz parzyć salceson w słoikach. Wówczas możesz mieć trudność z krojeniem go w plastry na kanapki, jednak jeśli lubisz domowe smarowidła, taki salceson sprawdzi się doskonale.