Najlepsza swojszczyzna. Jak zrobić salceson? Głowa świni nie jest potrzebna

Są takie przepisy, których starszym przedstawiać nie trzeba, ale młodzieży warto, ponieważ mogę się założyć, że lwia część osób poniżej 20. roku życia salceson widziała tylko za ladą w mięsnym. Prawda jest taka, że dobrze zrobiony salceson to wielki przysmak, który wcale nie musi być zrobiony z głowizny i resztek po świniobiciu. Dziś mamy przepis na mocno mięsny, aromatyczny salceson z mnóstwem czosnku i galaretką. Spróbuj i przekonaj się, jak cenne są starodawne przepisy.

Jeśli jesteś miłośnikiem swojskich, domowych wyrobów lub po prostu chcesz powrócić do smaków sprzed lat, rozsiądź się wygodnie, bo mamy dla ciebie fantastyczny przepis na salceson. Salceson zwykle kojarzy się z wędliną z resztek. Oczywiście możesz postarać się o głowę świni i zrobić salceson z uszu, skórek i policzków, ale umówmy się - wcale nie tak łatwo dostać tę część tuszy wieprzowej. Co innego z golonkami - je dostaniesz w każdym mięsnym sklepie i muszę powiedzieć, że salceson z golonek jest dużo lepszy, ma więcej mięsnego smaku i całe mnóstwo kolagenu, czyli naturalnego kosmetyku i leku na stawy w jednym. Ten przepis muszą wypróbować wszyscy, w tym młodsi, którzy powinni chociaż raz spróbować przysmaku z czasów młodości swoich rodziców i dziadków. 

Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Salceson - przepis na swojską wędlinę

Składniki:

  • ok. 3 kg wieprzowych golonek,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler,
  • 2 cebule,
  • 2 główki czosnku,
  • 12 listków laurowych,
  • łyżka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki kolendry,
  • czubata łyżka majeranku,
  • 2 płaskie łyżki pieprzu,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • sproszkowana cebula,
  • żelatyna.

Domowy salceson z golonek wieprzowych - sposób wykonania:

  1. Przygotuj duży garnek. Następnie włóż do niego mięso opłukane w zimnej wodzie. Ponownie zalej je zimną wodą tylko tak, by woda przykrywała je na dwa palce. Zagotuj na bardzo wolnym ogniu.
  2. Zdejmij powstałe szumowiny i dodaj obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, dwie opalone cebule, zgniecione ząbki czosnku i kolendrę.
  3. Gotuj całość na bardzo wolnym ogniu, aż mięso zacznie się rozpadać. Powinno zająć to mniej więcej trzy, cztery godziny. Następnie wyjmij mięso i warzywa, a wywar zredukuj, by został ok. 1 litr płynu. Rozpuść w nim żelatynę - ok. 30 g. Wymieszaj i odstaw.
  4. Mięso oddziel od kości i pokrój na kawałki. Skórę także możesz wykorzystać do salcesonu - ją pokrój jednak nieco drobniej. Następnie całość przełóż do miski. Dodaj sól, pieprz, majeranek, sproszkowaną cebulę oraz 3-4 ząbki czosnku zmielone w prasce.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i na chwilę odstaw. Następnie dodaj dwie szklanki wywaru, ponownie wymieszaj i sprawdź, czy konsystencja ci odpowiada. W razie potrzeby dolej więcej wywaru.
  6. Przygotuj osłonkę i włóż do niej wyrobiony salceson. Następnie szczelnie zawiąż i parz salceson w temperaturze ok. 80 stopni przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmij salceson i odłóż do ostygnięcia w chłodne miejsce. Kiedy ostygnie, możesz spróbować.

Zamiast w osłonce, możesz parzyć salceson w słoikach. Wówczas możesz mieć trudność z krojeniem go w plastry na kanapki, jednak jeśli lubisz domowe smarowidła, taki salceson sprawdzi się doskonale. 

Więcej o: