-
Haps
-
Jak przygotować
- Ulubione śniadanie z dzieciństwa. Jak zrobić tosty francuskie? Mleko zastąp czymś innym
Ulubione śniadanie z dzieciństwa. Jak zrobić tosty francuskie? Mleko zastąp czymś innym
Z pewnością każdy z nas ma takie danie, które kojarzy mu się z beztroskimi chwilami dzieciństwa. Jednym z takich przepisów dla wielu osób są tosty francuskie, bardziej znane nam jako chleb w jajku lub jajochlebki. Jak je zrobić, żeby były jeszcze lepsze? Kiedyś do roztrzepanego jajka dolewało się mleka. Moim zdaniem istnieje lepszy sposób.
Tosty francuskie łączą w sobie dwie najczęściej jedzone rzeczy na śniadanie - jajka i kanapki. To nie tylko pyszny posiłek, lecz także świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa - po usmażeniu znów jest mięciutkie. Wystarczy, że masz kilka kromek chleba, chałki lub bułki, np. wrocławskiej lub bagietki, kilka jajek, przypraw i maślankę. Już niewielki dodatek maślanki sprawi, że tosty francuskie będą delikatniejsze i dużo pyszniejsze niż smażone w samym jajku lub jajku z mlekiem. Zapamiętaj ten patent, jeśli chcesz zrobić swoim bliskim naprawdę pyszne śniadanie w kilka chwil i to za grosze.
Tosty francuskie - przysmak z dzieciństwa w odmienionej wersji
Składniki:
- 3 jajka,
- 1/4 szklanki maślanki naturalnej,
- kilka kromek czerstwego pieczywa,
- sól i pieprz do smaku, opcjonalnie trochę słodkiej papryki,
- masło do smażenia,
- opcjonalnie kilka plasterków wędliny lub sera.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości
Tosty francuskie - sposób wykonania:
- Jajka wbij do miseczki i dodaj sól, trochę pieprzu i maślankę. Następnie roztrzep jajka widelcem lub mikserem.
- Chleb pokrój na kromki i każdą z nich zanurz w jajku. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej lub masło.
- Kromki zanurzone w jajku kładź na rozgrzaną patelnię i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż jajko się zetnie, a kromki staną się złote i chrupiące.
- Na jednej kromce połóż plaster wędliny i sera. Przykryj drugą kromką i dociśnij. Podsmażaj, aż ser się rozpuści.