Ulubione śniadanie z dzieciństwa. Jak zrobić tosty francuskie? Mleko zastąp czymś innym

Z pewnością każdy z nas ma takie danie, które kojarzy mu się z beztroskimi chwilami dzieciństwa. Jednym z takich przepisów dla wielu osób są tosty francuskie, bardziej znane nam jako chleb w jajku lub jajochlebki. Jak je zrobić, żeby były jeszcze lepsze? Kiedyś do roztrzepanego jajka dolewało się mleka. Moim zdaniem istnieje lepszy sposób.

Tosty francuskie łączą w sobie dwie najczęściej jedzone rzeczy na śniadanie - jajka i kanapki. To nie tylko pyszny posiłek, lecz także świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa - po usmażeniu znów jest mięciutkie. Wystarczy, że masz kilka kromek chleba, chałki lub bułki, np. wrocławskiej lub bagietki, kilka jajek, przypraw i maślankę. Już niewielki dodatek maślanki sprawi, że tosty francuskie będą delikatniejsze i dużo pyszniejsze niż smażone w samym jajku lub jajku z mlekiem. Zapamiętaj ten patent, jeśli chcesz zrobić swoim bliskim naprawdę pyszne śniadanie w kilka chwil i to za grosze.

Tosty francuskie - przysmak z dzieciństwa w odmienionej wersji

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki maślanki naturalnej,
  • kilka kromek czerstwego pieczywa,
  • sól i pieprz do smaku, opcjonalnie trochę słodkiej papryki,
  • masło do smażenia, 
  • opcjonalnie kilka plasterków wędliny lub sera.
Zobacz wideo Połączyłam kurczaka z grzybami i sosem. Kto nie jadł, niech zazdrości

Tosty francuskie - sposób wykonania:

  1. Jajka wbij do miseczki i dodaj sól, trochę pieprzu i maślankę. Następnie roztrzep jajka widelcem lub mikserem.
  2. Chleb pokrój na kromki i każdą z nich zanurz w jajku. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej lub masło.
  3. Kromki zanurzone w jajku kładź na rozgrzaną patelnię i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż jajko się zetnie, a kromki staną się złote i chrupiące.
  4. Na jednej kromce połóż plaster wędliny i sera. Przykryj drugą kromką i dociśnij. Podsmażaj, aż ser się rozpuści.
Więcej o: