Ta zupa smakuje jak pizza. Spróbujesz łyżkę i poczujesz się jak we włoskiej knajpie. Buon appetito!

Uwielbiasz pizzę, a jednocześnie masz świadomość, że nie można przesadzać z jej ilością? Zamiast smucić się i marzyć o kawałku pysznego dania, zaserwuj je w innej, domowej odsłonie. Zupa pizza z mięsem mielonym to istne niebo dla podniebienia.

Pepperoni, margherita, capricciosa, hawajska... Na świecie jest tyle rodzajów pizzy, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Niestety jest to jedzenie zaliczane do fast foodów, więc powinniśmy spożywać je okazjonalnie. Każdy z nas ma jednak czasem dzień, w którym ma ogromną ochotę na pizzę i czuje, że mógłby zjeść całą samodzielnie. To pragnienie może zaspokoić inna sycąca potrawa.

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Zupa pizza z mięsem mielonym. Doskonała na obiad albo kolację

Pyszna, aromatyczna zupa ala pizza to prawdziwy rarytas. Spróbujesz raz, a już zawsze będziesz serwować rodzinie w weekendy. W smaku przypomina uwielbiane włoskie danie, więc z powodzeniem zastąpi prawdziwą pizzę. To wszystko zasługa świetnie dobranych dodatków. Co będzie ci potrzebne do przygotowania potrawy?

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 2 puszki pomidorów bez skórek,
  • 2 serki topione kremowe,
  • 1,5 l wody albo bulionu,
  • sól, pieprz, przyprawa do pizzy w saszetce.

PORADA! Niektórzy dodają też kukurydzę, paprykę w różnych kolorach oraz tarty ser (np. mozzarella) do posypania. Zamiast pomidorów w puszce można za to użyć przecieru albo passaty.

Zupa pizza z serkiem topionym
Zupa pizza z serkiem topionym pexels.com/Gundula Vogel

Zupa pizza z serkiem topionym. Rozgrzewa od środka w mroźne dni

Jeśli nie znajdziesz nigdzie gotowej przyprawy do pizzy, nic straconego. Możesz wtedy doprawić zupę po swojemu - bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi albo włoskimi. Ja zawsze podaję danie w towarzystwie świeżego pieczywa. Focaccia albo ciabatta pasują idealnie. Oto krótka instrukcja przygotowania posiłku:

  1. Podsmaż mięso na oleju albo oliwie z oliwek. Przełóż do garnka.
  2. Pokrój pieczarki oraz cebulę. Podsmaż razem na patelni.
  3. Dodaj pomidory i rozdrobnione serki.
  4. Wymieszaj całość i przypraw.
  5. Połącz z mięsem.
  6. Zalej wodą albo bulionem i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Gotowe!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: