Przepis na sernik, który nie opada. Jest miękki i puszysty. Ważny składnik podawało się niemowlętom

Sernik wciąż ci opada, pęka i chociaż smakuje nieźle, wstyd go postawić na stole? Nie z tym przepisem. Dziś mamy dla was przepis na ciasto, które spełnia wszystkie kryteria, by nazwać je idealnym. Jest puszyste, delikatne, w sam raz słodkie i nie opada, choćby skały... pękały. Weź mleko w proszku i już nie martw się nieudanym sernikiem.

Szukasz swoistego hitu wśród przepisów na ciasta? Nie może umknąć ci przepis na sernik z mlekiem w proszku. To ciasto, które nie może się nie udać, chyba że masz wyjątkowego pecha lub ktoś rzucił na ciebie klątwę, choć to mało realne. Sernik wychodzi delikatny, puszysty i jednocześnie kremowy i smakuje jak z najlepszej cukierni. Tu nie ma cudów na kiju i magicznych dodatków - to naprawdę bardzo, ale to bardzo łatwy przepis. Sprawdzi się i na święta, i na każdą możliwą okazję.

Najlepszy przepis na sernik. Weź mleko w proszku i kilka dodatków

Składniki:

  • 1 kg drobno zmielonego półsłodkiego twarogu (możesz użyć sera z wiaderka),
  • 6 średnich jajek,
  • 1 opakowanie herbatników, biszkoptów lub innych ciasteczek na spód,
  • 200 g cukru,
  • 180 g mleka w proszku,
  • 1,5 szklanki mleka półtłustego, 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 opakowania budyniu (waniliowego lub śmietankowego).

Sernik z mlekiem w proszku - sposób wykonania:

  1. Na początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj większą miskę. Dodaj twaróg, przesiane mleko w proszku i żółtka oddzielone od białek, wsyp proszki budyniowe i cukier waniliowy. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie stopniowo wlewaj olej i mleko, nie przerywając miksowania.
  2. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do ubitej piany stopniowo dosypuj cukier. Ubitą pianę ostrożnie dodawaj do masy serowej i delikatnie mieszaj szpatułką, by piana nie straciła puszystości.
  3. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Na dnie ułóż ciasno herbatniki lub ciasteczka i ostrożnie wylej masę serową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu potrzymaj sernik jeszcze 15 minut w ciepłym piekarniku.
Więcej o: