Wymiata wolne rodniki. Jedz na śniadanie zamiast kanapek

Kanapki są supersmaczne i nikt z nas nie zamierza z tym polemizować. Warto jednak od czasu do czasu przygotować śniadanie, które ma znacznie więcej cennych składników odżywczych. W tej roli świetnie sprawdzi się budyń z kaszy jaglanej, która jest bogata w antyoksydanty chroniące nas przed chorobami, w tym również nowotworami. Ponadto dobrze wpływa na mózg, poprawia pamięć i koncentrację.

Choć kasza jaglana może nie brzmieć jak coś, co nadawałoby się na śniadanie, to w rzeczywistości może być bazą naprawdę pożywnego i pysznego posiłku. Warto włączyć ją do swojego menu, ponieważ zawiera wiele ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść?

Przede wszystkim jest bogactwem polifenoli i karotenoidów, czyli antyoksydantów, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się i odpowiadają za rozwój chorób, również nowotworowych. 

Z kaszy jaglanej możemy czerpać też mikro- i makroelementy, m.in.: żelazo, fosfor, potas i magnez. Jest również źródłem witaminy E oraz lecytyny, które usprawniają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto proso, z którego otrzymuje się kaszę jaglaną, jest bezglutenowe, więc to dobry składnik diety dla osób, które nie mogą jeść glutenu lub chcą go ograniczyć.

Zobacz wideo Zobacz też nasze trzy przepisy na zdrowe śniadania, z którymi dobrze zaczniesz dzień

Jak w takim razie wkomponować kaszę jaglaną do śniadaniowego jadłospisu? Można zrobić z niej np. wyśmienity budyń z dodatkiem owoców i orzechów. 

Przepis na budyń z kaszy jaglanej. Jedz go zamiast kanapek

Składniki:

  • 60 g kaszy jaglanej,
  • 120 ml mleka kokosowego,
  • szklanka wody,
  • odrobina soli,
  • do podania np. cynamon, garść orzechów, plasterki banana, kawałki jabłka,
  • opcjonalnie do dosłodzenia: miód lub syrop klonowy.

Sposób przygotowania:

Kaszę przesypujemy na sitko i przelewamy ciepłą wodą. Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku odrobiną soli i gotujemy do momentu, aż całkowicie wchłonie płyn i zrobi się miękka. Powinno to zająć około 10-15 minut. 

Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Przekładamy kaszę do blendera i blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, można jeszcze dodać mleka. Budyń z kaszy jaglanej podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być np. jabłko pokrojone w kostkę lub w plasterki, plastry banana (banana można zblendować też razem z kaszą), trochę syropu klonowego do smaku. Budyń jaglany można jeść też z orzechami i posypać cynamonem. 

Więcej o: