Choć kasza jaglana może nie brzmieć jak coś, co nadawałoby się na śniadanie, to w rzeczywistości może być bazą naprawdę pożywnego i pysznego posiłku. Warto włączyć ją do swojego menu, ponieważ zawiera wiele ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych.
Przede wszystkim jest bogactwem polifenoli i karotenoidów, czyli antyoksydantów, które zwalczają nadmiar wolnych rodników. Wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się i odpowiadają za rozwój chorób, również nowotworowych.
Z kaszy jaglanej możemy czerpać też mikro- i makroelementy, m.in.: żelazo, fosfor, potas i magnez. Jest również źródłem witaminy E oraz lecytyny, które usprawniają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto proso, z którego otrzymuje się kaszę jaglaną, jest bezglutenowe, więc to dobry składnik diety dla osób, które nie mogą jeść glutenu lub chcą go ograniczyć.
Jak w takim razie wkomponować kaszę jaglaną do śniadaniowego jadłospisu? Można zrobić z niej np. wyśmienity budyń z dodatkiem owoców i orzechów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kaszę przesypujemy na sitko i przelewamy ciepłą wodą. Przekładamy do rondelka, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku odrobiną soli i gotujemy do momentu, aż całkowicie wchłonie płyn i zrobi się miękka. Powinno to zająć około 10-15 minut.
Pod koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Przekładamy kaszę do blendera i blendujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, można jeszcze dodać mleka. Budyń z kaszy jaglanej podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być np. jabłko pokrojone w kostkę lub w plasterki, plastry banana (banana można zblendować też razem z kaszą), trochę syropu klonowego do smaku. Budyń jaglany można jeść też z orzechami i posypać cynamonem.