Jajecznicę jem tylko z tym dodatkiem. Efekt? Nie podjadam, a nadprogramowe kilogramy lecą w dół

Co można wrzucić do jajecznicy? Śniadanie to kluczowy posiłek dnia, choć często o tym zapominamy, jedząc je w biegu lub całkowicie pomijając. Taki nawyk sprzyja tyciu, bo prowadzi do podjadania. Jajka z tym dodatkiem to świetne rozwiązanie. Nie tylko sycą na długo, lecz także pomagają kontrolować wagę.

Zgodnie z zaleceniami zdrowego żywienia opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia, każdego dnia należy spożywać od 4 do 5 posiłków w odstępach co 3-4 godziny. Taki rytm pomaga ograniczyć podjadanie oraz wspiera utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi i odpowiedniej masy ciała. Śniadanie, uznawane przez wielu za najważniejsze danie dnia, odgrywa tu kluczową rolę. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na to, co spożywamy rano, aby wspomóc nie tylko zdrowie, lecz także sylwetkę.

Zobacz wideo Genialny przepis na szparagi z jajkiem i parmezanem. Ten trik odmieni twoje gotowanie

Na co jest zdrowe awokado? To nie tylko skarbnica składników odżywczych

Jednym z ulubionych śniadań wielu osób jest jajecznica. Najczęściej przyrządzamy ją na maśle z pomidorem, szynką lub boczkiem. Zdecydowanie lepszym dodatkiem będzie awokado, które mimo wysokiej kaloryczności (100 g - 160 kalorii), może wspierać odchudzanie dzięki błonnikowi i zdrowym tłuszczom, które zwiększają sytość i obniżają tłuszcze we krwi.

Jak podaje Biocodex Microbiota Institute w badaniu z udziałem 157 dorosłych osób w wieku od 25 do 45 lat z nadwagą i otyłością przez 12 tygodni porównano wpływ diety z awokado i bez niego. Uczestnicy "awokadowej" grupy spożywali więcej zdrowych tłuszczów (+20 g) i błonnika (+14 g), jedząc o 300 kcal więcej dziennie, ale nie przybrali na wadze. Poprawiła się za to ich mikrobiota jelitowa oraz zwiększyło wydalanie tłuszczów, a zmniejszyło wchłanianie. Badacze na podstawie przeprowadzonego testu sugerują, że awokado może wspierać diety dla osób z nadwagą i otyłością.

Awokado
Awokado pexels.com/Suraphat Nuea-on

Czy awokado można dodać do jajecznicy? Nasycisz się na wiele godzin i przestaniesz podjadać

Awokado świetnie sprawdzi się w zdrowych śniadaniach. Można nim przykładowo zastąpić masło na kanapkach, dodać je do odżywczych koktajli lub połączyć z jajecznicą. Oto przepis na jedną porcję sycącej i zdrowej porcji:

  • połowa awokado
  • 2 jajka
  • posiekany szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła

Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój je w drobną kostkę. Połącz z posiekanym szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z masłem wbij jajka i smaż na wolnym ogniu. Kiedy jajecznica zacznie się ścinać, dodaj przygotowane awokado, wymieszaj i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Podawaj z kromką pieczywa lub warzywami: papryką, pomidorem, ogórkiem.

PORADA! Awokado powinny unikać osoby z alergią na ten owoc. Nie jest ono wskazane w przypadku SIBO czy zespołu jelita drażliwego. Optymalna porcja to od 1/3 do połowy awokado dziennie. Taka ilość pozwala cieszyć się jego korzyściami zdrowotnymi, jednocześnie ograniczając nadmierne spożycie kalorii i tłuszczów.

Więcej o: